Tot drie keer toe werd geprobeerd me er eentje toe te sturen, maar nu pas lag hij eindelijk op de mat. Net op het nippertje, want 2010 staat al te trappelen. De grote kliekjesscheurkalender 2010 van Puck Kerkhoven is een vervolg (professionals zeggen ‘spin off’) van Het grote kliekjesboek dat vorig jaar de Gouden Garde Publieksprijs in de wacht sleepte.
Gehusseld
Veel informatie uit dat boek is in gehusselde vorm terechtgekomen in deze kalender, maar er is gelukkig ook meer. Vooral meer recepten bijvoorbeeld. Het is een afwisseling geworden van kliekjesrecepten, zinvolle weetjes, schrikbarende feiten (over hoeveel we met z’n allen weggooien) en tips, ook van chefs. Zoals die van de mij voorheen onbekende Frans/Britse chef Franck Pontais dat je ook rillettes van kip kunt maken (recept erbij) of dat een boeuf bourguignon alleen maar lekkerder wordt van opwarmen (geen recept erbij, o ja toch, maar pas een maand later. Jammer dat kalenders nooit een index hebben!).
Berg rommel
Wat doe je met restjes stoofvlees? Er volgt niet één tip, maar wel zes. Ook zijn er regelmatig combirecepten, zoals hoe je drie dagen doet met één kip. Kijk, zo heb je waar voor je geld. Ik moest regelmatig lachen om de no-nonsense teksten op z’n Pucks. Dus bijvoorbeeld bij artisjokken: “Je vraagt je af hoe ze ooit op het idee zijn gekomen om deze stekelige distels te gaan eten. Je moet ervan houden. De smaak is licht wrang en je houdt er een berg rommel van over. Gewoon een keer proberen.” Dat klinkt niet echt als een aanbeveling, maar voor de dappere dodo (heus, neem van mij aan: ze zijn heerlijk!) staat het recept op de achterkant. Maar niet eerder dan op het blaadje van 28 april, want dan pas ‘zijn ze heel betaalbaar’. Want daar is ook aan gedacht.
Weggooien
De kalender is weliswaar afgedrukt op nogal goedkoop ogend papier, maar de vormgeving is wel leuk. Duidelijk een uitgave die met liefde en aandacht is gemaakt. Kom d’r eens om in scheurkalenderland, waar de blaadjes toch altijd worden afgescheurd en weggegooid. Een enkel blaadje uitgezonderd dat de rest van z’n leven al slingerend mag doorbrengen in keukenla of doos vol losse recepten. De ondertitel van deze kalender ‘weggooien kan altijd nog’ krijgt daarmee meteen een dubbele lading.
Nadeel
Enige nadeel van de kalender: je moet wel erg veel bladeren. De tips verwijzen vaak naar recepten op andere data ergens gedurende de rest van het jaar. Eigenlijk is een scheurkalender wat minder geschikt daarvoor, die moet het meer hebben van pluk de dag en morgen doen we weer iets anders. Maar goed, een kniesoor, et cetera. Mocht je mijn eigen onvolprezen Culinaire kalender 2010 niet meer te pakken hebben kunnen krijgen, dan (maar alleen dan uiteraard 😉 is dit een puik alternatief.
Puck Kerkhoven, De grote kliekjesscheurkalender 2010, uitgeverij De boekenmakers, ISBN 9789077740408, € 14,50