Een klein en opvallend, maar schokkend boekje. Hij is al wat langer uit, maar een artikel was er nog niet van gekomen, en dat wordt hoog tijd. Burgers ontwaakt. In de gifgids Wat zit er in uw eten? staat een opsomming van de betekenis van alle mogelijke E-nummers die tegenwoordig te pas en te onpas in onze etenswaren voorkomen. Het boekje is geschreven door Will Jansen, auteur van de Culinaire Almanak en altijd bezorgd om wat wij allemaal klakkeloos in onze mond stoppen.
Niks doorslikken
Ik ben een twee keer (in 2007 en 2008) lid geweest van zijn testteam om tientallen kant-en-klaarmaaltijden te proeven. Hilarische en tegelijk dramatische bijeenkomsten waarbij Will en zijn vrouw Anka ons voortdurend aanspoorden met de woorden: “Niks doorslikken hoor, levensgevaarlijk!” Overigens is dit boekje geen geheel eigen vondst, maar een bewerking van een Franse uitgave, Additifs Allimentaires, van Corinne Gouget.
Groen, oranje, rood
Iedereen kent het fenomeen E-nummers, maar pas als je de lijst doorneemt, wordt het je bleek om de neus. Alle nummers staan keurig op volgorde met erbij uitgelegd wat het is en wat het doet. Oftewel: het effect danwel de schade die dat specifieke spulletje in het menselijk lichaam kan veroorzaken. Niet alle E-nummers zijn overigens taboe. Kleurcodes geven de veiligheid aan: Groen is oké, oranje is oppassen en rood – veruit de meest voorkomende kleur – is absoluut vermijden.
Jaszakformaat
Het blijkt vooral oppassen met aspartaam (E951, in veel frisdrank) en mononatriumglutamaat (E621, een dooreetmiddeltje). En waar dat allemaal wel niet inzit! Het gidsje is bewust klein gehouden zodat je het makkelijk mee kunt nemen in de jaszak als je naar de supermarkt gaat. Gloeps, zo wordt boodschappen doen ineens een héél andere belevenis…
Veilig leven
Maar wacht eens even. Als het zo fout is, waarom zitten dan al die – officieel toegestane – E-nummers in ons eten? Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Meestal heeft het te maken met het beïnvloeden van kleur, smaak, smeerbaarheid, versheid en/of houdbaarheid van levensmiddelen. Wat maar weer bewijst dat gewoon zelf koken met verse producten nog altijd veruit het veiligste en gezondste manier van leven is…
Will Jansen/ Corinne Gouget, Wat zit er in uw eten? de gids die ervoor zorgt dat u zich niet langer vergiftigt, ISBN 9789077788288, € 9,90
Nu afgeprijsd voor € 5,00 want in november 2017 verscheen er een geheel bijgewerkte editie met andere cover (lichtgeel in plaats van zwart) voor € 11.