Als je helemaal opgeslokt wordt door het maakproces van je eigen nieuwe groentekookboek, dan zou je bijna vergeten dat er ook nog hele leuke ándere groentekookboeken zijn. Recentelijk zijn er drie verschenen, die ik warm kan aanbevelen: Groente!, Leafs en Oogst. Alle drie met een compacte titel, maar onderling erg verschillend.
Groente!
Je kent Niven Kunz toch wel? De Pietje Bell van de Nederlandse gastronomie? Spring-in-het-veld, ondanks zijn 33 lentes al tien jaar sterrenchef in het Westland, al een aantal keer uitgeroepen tot beste groentechef van Nederland en grote roerganger van het 80-20-principe (80% groente, 20% vlees of vis). Ik heb voor de krant eens een dagje meegelopen in zijn restaurantkeuken. Kilo’s sperziebonen heb ik toen tot spaghetti gesneden voor snijbonen-carbonara, zijn signature dish. Sinds die tijd mik ik bij mij thuis al het groene spul wat mij voor de voeten loopt door de carbonara (zie deze peultjescarbonara).
Maar dit terzijde.
Kookboeken van chefs zijn doorgaans volstrekt onbruikbaar voor de thuiskok, want per gerecht wel duizend ingrediënten en juist absurd minieme instructies (“Kook de kreeft”). Maar Niven heeft in zijn boek Groente! zijn best gedaan om het juist allemaal heel behapbaar te houden. En uiteraard blijft het bij een beetje vlees of vis. Grote letters, dus geen leesbril nodig. En evenzogrote foto’s, zonder cheffy gefrutsel, dus geen streepjes, dotjes, foampjes of anderszins. Zelfs friet met citroenmayo staat erin. Want aardappel is natuurlijk ook een groente.
Niven Kunz, Groente! – recepten voor thuis van Nederlands beste groentechef, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021564722, € 24,99
Leafs
Wél 100% vegetarisch is het boek van Carola de Kanter. Ik kende haar niet, maar ze schijnt jarenlang te hebben gekookt als tv-kok in Koffietijd, maar dat was voor mijn tijd geloof ik. Ze is zo Nederlands als maar kan, dus waarom het boek dan in het Engels Leafs moet heten, is mij een raadsel. Of loopt de uitgever vast vooruit op een internationale zegetocht? Dat zou heel goed kunnen, want het is beslist een bijzonder boek. Mooi, groot, gebonden, bomvol foto’s van likkebaardende gerechten maar ook veel sfeerfoto’s uit de moestuin. Maar het meest bijzonder zijn de gerechten, vaak met een inventieve twist.
Rijstnoedels met asperges en Japanse dressing, en niet te vergeten viooltjes uit eigen tuin: beeldschoon en je wilt de saus met je vingers van de pagina likken. Witlof met kaas (en uiteraard zonder ham), maar dan in kataifideeg, dat knapperige engelenhaarspul van de Turk. Wat een vondst. Of, ook zo’n geweldig idee, een auberginetosti, met plakken aubergine in plaats van brood. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te wezen, wil de auteur maar zeggen. Inderdaad. Neem nou iets doodsimpels als pak ‘m beet geroosterde knolletjes uit de oven. Maar als je de foto ziet, wil je de rest van je leven alleen nog maar knolletjes eten met knoflokige yoghurtsaus. O, en een eigen moestuin natuurlijk, vol meiknollen, pastinaak, wortel, bietjes en peterseliewortel. Nou ja, wie net als ik vijfhoog-achter woont, komt ook een heel eind met wegdromen met dit boek.
Carola de Kanter, Leafs – vegetarische seizoensrecepten uit de moestuin, uitgeverij GoodCook, ISBN 9789461431622, € 29,95
Oogst
Haar vorige boek, Eten uit de volkstuin, was al zo prachtig, maar in haar tweede boek Oogst doet Marleen van Es het nog eens dunnetjes over. Maar dan anders. Knap vind ik het, als je kunt moestuinieren én recepten bedenken én stylen én foodstylen én fotograferen.
‘Hoewel in bijna elk gerecht een flinke hoeveelheid groenten is verwerkt, is gezond eten niet mijn belangrijkste drijfveer. Ik ga voor smaak en ik geniet enorm van romige sauzen, vette kaasjes en zoete taarten. Niet zo gezond, ik weet het. Maar het leven is te kort om niet lekker te eten.” Vrouw naar eenieders hart, toch?
Prachtige foto’s, fijne gerechten. Taco’s met kastanjechampignons, rode kool en cashewnoten. Ravioli met artisjok en pecorino. Vlierbloesemtiramisu!! Plus allerhande leuke doe-het-zelfdingen zoals walnotenlikeur, allerlei soorten siropen, limonades en kruidenoliën, plus niet te vergeten bijzonder ijs van bijvoorbeeld vijgenbladeren of geroosterde bieten.
Het is een groot, dik, mooi verzorgd boek, waar ik maar één minpuntje aan kan ontdekken: de vormgeving met absurd grote reuzenletters, daarin vond ik het vorige (compactere) boek beter. En waarom is die O van Oogst op de cover afgesneden? Maar verder niet miepen. Pompoen in het kampvuur! Oost-indischekerspesto! Wittekool’biefstukken’ met pecannoten en geitenkaas! Manmanman.
Marleen van Es, Oogst – eten en koken met de seizoenen, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046822050, € 34,99