Laatst droomde ik van een hartige taart, precies met de ingrediënten die in het echte leven hoognodig op moesten: zoete aardappel, chorizo en blauwe kaas. Na het ontwaken meteen opgeschreven en daarna gebakken. Heerlijk. U begrijpt, sindsdien stap ik elke avond hoopvol in bed dat het weer zo vanzelf gaat.
Laten we het meteen eens over taartdeeg hebben. Kant-en-klaar bladerdeeg uit de vriezer is levensreddend spul dat een mens altijd in huis zou moeten hebben, mits in roombotervariant; margarinebladerdeeg is een gotspe. Natuurlijk kunt u het ook zelf maken, zie het filmpje op FoodTube van onze eigen wereldberoemde-maar-toch-sympathiek-gebleven patissier-in-ruste Cees Holtkamp. (Of zie het recept in mijn eigen Handboek Oven). Niet eens zo gek veel werk, maar wel veel wachten, dus geen optie voor wie nú wil bakken. Voor hartige taarten vind ik de combi met een brosser deeg echter lekkerder, en dat is dan weer zo gepiept. En dan bedoel ik ook echt zelf maken.
Uit een pakje: Koopmans Mix voor Hartige Taart
Bodemmix: tarwebloem, rijsmiddelen (E575, E500, E450), dextrose, tarwemoutmeel, zout, aroma, emulgator (E472e).
Sausmix: tarwebloem, weipoeder, glucosestroop, plantaardige oliën (palmpit, palm), verdikkingsmiddel (E464), emulgator (E472b), zout, natuurlijke aroma’s, melkeiwitten, aroma, maltodextrine, uienpoeder, knoflookpoeder, gedroogde gist, specerijen, antiklontermiddel (E551).
Zelf toevoegen: 50 g boter, 100 g geraspte kaas, 150 ml melk, 3 eieren, vulling naar keuze.
Hartigetaartmix is het zoveelste voorbeeld van totale overbodigheid, want wat is er mis met bloem?
Met dit pak van 1,19 euro maakt u slechts één quiche, voor hetzelfde bedrag aan bloem bakt u er zes. Voor een hartige taart heeft u doorgaans behalve vulling (groente, vlees, kaas) alleen eieren en room nodig om de boel bij elkaar te houden. In dit pak zit echter een wonderlijke ‘sausmix’ met suiker (?!) plus én bloem én verdikkingsmiddel én emulgator én gist, zodat u de room kunt vervangen door melk. Tja. Ik weet wel wat ik liever heb.
Overigens niet te verwarren met dat andere Koopmans-pakje, kant-en-klaar hartigetaartdeeg uit de vriezer. Maar waar z’n bladerdeegbroer een zegen is voor de mensheid, is dit helaas hopeloos spul. De vierkante plakjes lijken te smelten waar je bij staat en worden compleet onhandelbaar. Hoe een mens daar een beetje fatsoenlijk een taartvorm mee moet bekleden is mij een raadsel.
Nee, ik zei het al, gewoon even zelf maken.
Hartige taart met zoete aardappel en chorizo
Nodig voor 4 personen:
Deeg:
250 g bloem
125 g koude boter
1 ei
3 el koud water
flinke snuf zout
wat extra boter + bloem
Vulling:
350 g zoete aardappel (geschild gewicht)
1 grote ui
100 g roquefort
50 g chorizo
4 eieren
250 g slagroom
handje platte peterselie
peper uit de molen
Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Bodem: Doe bloem, zout en blokjes boter in een kom, verkruimel tussen uw vingers. Voeg dan losgeklopt ei plus water toe en kneed snel tot een deegbal. Laat in plasticfolie minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
Vulling: Snipper de ui en snij de chorizo in piepkleine blokjes. Fruit samen zachtjes in wat boter in een hapjespan. Schil intussen de zoete aardappel en snij in kleine dobbelsteentjes. Voeg toe aan de pan en laat onder een deksel in ± 20 minuten zachtjes gaar sudderen. Meng van het vuur af met verbrokkelde kaas, gehakte peterselie en royaal versgemalen peper.
Samenstellen: Vet een springvorm (Ø 24 cm) in met boter en bepoeder met wat bloem. Rol het deeg uit, doe in de vorm, duw dun uit en snij bij. Verdeel het zoete-aardappelmengsel erover. Klop de eieren los met de room en giet erover. Zet onderin de hete oven en laat in ± 30 minuten gaar en goudbruin worden.
TIPS:
• Vooraf maken? Bewaar bodem, vulling en saus apart in de koelkast en voeg pas samen vlak voordat de taart in de oven gaat.
• Een metalen vorm geleidt de warmte beter dan glas of keramiek, zorgt dat de quiche sneller gaart en levert een knapperiger deeg op.
• Extra knapperige bodem? Bak hem dan 15 minuten blind met een bakvulling (bakpapier plus een berg droge bonen) en dan nog 5 minuten zonder. Daarna pas vulling en saus erin.
Restjes deeg over? Morgen een recept voor mini-abrikozentaartjes!
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).