Denk je aan België denk je aan chocola, geef maar toe. Sommige mensen denken bij België aan bier, maar daar heb ik helemaal geen last van. Ook tijdens mijn reisje naar Luik viel de chocola niet te vermijden. Cacao werd naar verluidt voor het eerst in België gesignaleerd in 1635, in een abdij bij Gent. Eind zeventiende eeuw ontstonden de eerste chocolaterieën in Brussel, maar chocola bleef nog heel lang een luxe-dingetje. Pas in de negentiende eeuw nam het Belgische chocogebeuren een grote vlucht, vooral dankzij Congo, toen een Belgische kolonie. En wist je dat het een Belg was, namelijk Jean Neuhaus, die in 1912 de praline uitvond?
O ja, zeg nooit ‘bonbon’ tegen een Belg, dan gaan ze sputteren, het is ‘praline’.
Voor de chocoholics onder ons hier vier puike Luikse chocotips:
Carré NoirPiepkleine chocolaterie van Mélanie Lemmens, van huis uit kunsthistorica en muzikante, maar intussen helemaal gegrepen door het chocoladevirus. In haar schoenendoosformaat keukentje achter de winkel geeft ze ook workshops (€40 voor 3 uur) waar je bijvoorbeeld ‘eenhoornscheten’ (de huisspecialiteit) leert maken, of truffels met de onvermijdelijke Luikse stroop.
La chocolateria
Nog niet zo lang open, dit ook weer minuscule chocolaterietje annex cafeetje. Naast gezellig en lekker ook, zoals de Vlamingen dat noemen, ‘ethisch’, want opgericht als fairtrade coöperatie om ervoor te zorgen dat de chocoladeproducenten meer aan hun werk overhouden. En nu maar hopen dat het weer snel winter wordt, want ze hebben wel vijf soorten warme chocolademelk op het menu staan.
Darcis
Toegegeven, niet in Luik maar in Verviers, 30 km verderop. Een enorm vierkant gebouw biedt plaats aan een chocolademuseum, waar je een audiofoon mee krijgt én een doosje chocolaatjes om tijdens het bezoek op gezette momenten op te peuzelen. Na afloop kun je bijkomen in een ruim en licht café-restaurant met terras. Uiteraard is er ook een winkel, vol pralines, maar ook chocopasta voor op brood en prachtige ijsjes (Magnum-lookalikes in een chique zwart doosje). O, en vlak ook de taartjes niet uit.
Galler
Overal te koop, niet alleen in hun eigen winkels: de chocola van Galler, een van de bekendste chocolademakers van België. Grappig genoeg is naamgever Jean Galler zelf intussen begonnen aan een nieuwe uitdaging: wijn maken. Zijn wijngaard heet Septem Triones en bevindt zich iets buiten de stad, waar hij samen met zijn dochter op krap 1 hectare al allerlei druivenrassen heeft uitgeprobeerd. De flessen zijn aan de prijs, want tja, zeer kleinschalig allemaal. Leuk detail: bij de wijnproeverij trekt hij meteen dozen chocola open, om te kijken welke praline er het lekkerste bij past.
Jazeker ik was in Luik. Lees hier aflevering 1 (wandeltips), 2 (pékèt) en 3 (café liégeois) en 4 (gaufres). En morgen gaan we nou eindelijk eens die beroemde Luikse gehaktballen tackelen, mét recept.