Nee, Brusselse wafels zijn héél wat anders dan Luikse wafels. Dat kan elke Luikenaar je vertellen. Om te beginnen zijn ze veel steviger dan de Brusselse, van zwaarder deeg. Voorts hebben ze afgeronde hoeken, zit er parelsuiker in voor een knapperig effect en worden ze nooit, ik herhaal: nóóit, geserveerd met slagroom. Da’s een Brusselse aberratie.
Neen, een Luikse wafel, une gaufre liégoise, eet je zo, hoppekee, uit het handje.
En de lekkerste Luikse wafels, dat weet ook elke Luikenaar, vind je bij Une gaufrette saperlipopette (of kortweg: Saperlipopette). De hele dag door bakken ze daar wafels. De echte, grote, met 24 ruitjes, maar ook kleine. En laat ik nou toevallig liefhebber zijn van de kleine. Liever twee kleintjes dan één grote, is sowieso doorgaans mijn motto op eetgebied. Versgebakken, zó uit het wafelijzer, nog dampend warm, kleverig van de suiker. Man, wat is dat lekker.
Een piepklein winkeltje is het, waar hooguit drie klanten tegelijk in passen. Iedere wachtende krijgt meteen een mand met chouquettes gepresenteerd, een besuikerd soesje voor terwijl u wacht. En verder hebben ze er ook kleine dikke pannenkoekjes (hier ‘boûkètes’ genoemd), plus ‘pain à la grecque’, wat dan weer wél een typisch Brusselse uitvinding is, een soort knäckebröd, maar dan ultraknapperig en zoet, met veel suiker en kaneel. O, en niet te vergeten de huisgemaakte negerzoenen, die hier ‘mélo cake’ heten.
Nee, de moderne suikervrezer heeft het hier zwaar te verduren. Maar die loopt gewoon even naar de overkant, daar is de gewone bakkerij, waar ze lekker stevig zuurdesembrood bakken, op basis van bronwater, want het leidingwater bevat te veel chloor en dat is killing voor het desem.
Een recept voor Luikse wafels? Ai, da’s lastig. Wie heeft er nou een wafelijzer thuis? Nee, je moet maar gewoon naar Luik. En het goede nieuws: je meegebrachte wafeltjes zijn in een koektrommel dágen later nog steeds heerlijk.
Adres: Saperlipopette la gaufrette, rue des Mineurs, 7, 4000 Liège. Open van dinsdag t/m zondag van 8 tot 6.
Jazeker ik was in Luik. Lees hier aflevering 1 (wandeltips), 2 (peket) en 3 (café liégeois). En voor wie zich afvraagt wanneer nu toch eindelijk eens de Belgische chocola aan bod komt: in de volgende aflevering.