Ja mevrouw, meneer, het is me wat. De agressie neemt hand over hand toe in de maatschappij. Maar nou weet ik toevalig een prima uitlaatklep voor opgekropte gevoelens: speculaas in brokken slaan. Heerlijk om te doen! En je mag de brokstukken daarna allemaal opeten. Of uitdelen aan andere mensen. Da’s heel sociaal! Komt het toch nog goed met deze wereld. Tuurlijk kun je speculaasbrokken kopen in de winkel, maar zelf maken is veel leuker. En lekkerder. En je bent meteen van de straat. Ook wat waard.
Nodig:
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g boter
125 g bruine basterdsuiker
25 g halve blanke amandelen
20 g speculaaskruiden*
1 theel zout
1 losgeklopt ei
Tip: Die halve blanke amandelen worden ook wel verkocht onder de naam ‘garneeramandelen’. Hele amandelen mag ook, als ze maar zonder velletje zijn. En geen geschaafde amandelen, die zijn te dun en onderdeel van de pret is juist het bijten op amandelbonkjes.
Verwarm de oven voor op 170°C. Zeef meel, speculaaskruiden en zout boven een grote kom met daarin de basterdsuiker. Snij de boter in klontjes, doe erbij en meng snel tot een soepele deegbal. Luie pieten mikken alles in de keukenmachine en laten die eventjes draaien totdat het een homogene massa wordt. Laat het deeg minstens een uur in folie rusten in de koelkast.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en rol het met een deegroller (of lege fles) uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Duw de amandelen er zo decoratief verantwoord mogelijk in. Kwast de bovenkant inclusief de amandelen in met het losgeklopte ei. Bak circa drie kwartier in de oven. En breek dan lekker in brokken.
*) Speculaaskruiden zelf mixen?
2 volle theel kaneel
8 kardemompeulen
2 kruidnagels
1 kleine theel korianderzaad
1 kleine theel versgemalen witte peper
1 kleine theel versgeraspte nootmuskaat
1 kleine theel gemberpoeder
½ kleine theel anijszaad
Breek de kardemompeulen open en laat de bruinzwarte zaadjes in de vijzel vallen. Doe kruidnagels, korianderzaad en anijszaad erbij en stamp fijn. Roer de rest van de specerijen erdoor. Het moeten nu ongeveer 2 flinke eetlepels zijn.