Autoritten zijn ideaal om naar de radio te luisteren. Alleen liever geen tenenkrommend plaatjesgejengel met dj’s en sidekicks die het vooral heel erg met zichzelf getroffen hebben, maar gewoon, degelijk Radio 1. En je steekt er nog wat van op ook. Zo viel ik laatst middenin een item over snoeprepen. Milky Way (de allereerste cany bar! alweer uit 1923!) heet in Amerika Mars en wat wij een Mars noemen, kennen ze daar dan weer als 3 Musketeers. Of juist andersom? Het was knap ingewikkeld, en het enige juiste antwoord ontging mij vanwege een lastige rotonde.
Uit een zakje: Twix repen
Suiker, glucosesiroop, tarwemeel (17%), palmvet, cacaoboter, magere melkpoeder, cacaomassa, lactose, botervet (van melk), weipoeder (van melk), magere cacao, zout, emulgator (sojalecithine), rijsmiddel (E500), natuurlijk vanille-extract. Kan bevatten: hazelnoot, amandel, gluten (gerst, haver).
Zelf ben ik van de generatie die een Twix nog kent als Raider. Niet dat Raider nou zo’n pakkende naam is, maar Twix is ook niks, met die gratuite X. Ik ben niet zo gecharmeerd van het opleuken van zaken door er lukraak een X aan vast te plakken. Of, ook zo’n trendje, om overal te pas en vooral te onpas een Q in te verwerken, van Quooker (‘Kwoeker’) tot ‘Qurrent-met-een-Q’. Maar goed, terug naar de Twix. Een dingetje van niks. Koekjesreep, laagje karamel, melkchocolade. En dan met z’n tweeën in een zakje, dan heb je er tenminste ineens nog eentje als de eerste is opgepeuzeld. Of om te delen natuurlijk. Als dat je idee van romantiek is.
Omdat ik een half blikje zelfgemaakte dulce de leche overhad, u weet wel, karamel via de belachelijk simpele blikjeskookmethode, bedacht ik om er zelf twixen mee te maken. Maar dan wel volwassen twixen. Om te beginnen met zoute karamel en bovendien niet met al te melkige melkchocola, want dat werd alles bij elkaar mierzoet. Met pure chocola vond ik ‘m weer on-twixig, vandaar mijn poldercompromis van half-half. Het is even wat geklieder, maar dan heb je ook wat.
Zelf twixen maken?
Nodig voor 12 stuks:
80 g bloem
40 g fijne kristalsuiker
50 g boter (koelkastkoud)
75 g pure chocola (70-80%)
75 g melkchocola
1 blikje gecondenseerde melk
snuf (knisper)zout
Dulce de leche: zet het blikje gecondenseerde melk (zonder papierwikkel) in een pan. Vul met koud water en zorg dat het blikje minstens 3 vingerdiktes onder water staat. Breng rustig aan de kook, laat dan met deksel op de pan 2 uur zachtjes koken. Draai halverwege het blikje een keer om. Zorg dat het steeds ruim onder water staat, anders schijnt de boel te kunnen ontploffen. Haal uit het water, laat helemaal afkoelen. In de koelkast wekenlang houdbaar.
Koekjes: Verwarm de oven voor op 175 °C. Meng bloem en suiker in een kom. Snij de boter in kleine blokjes, doe erbij, en wrijf met uw vingers door elkaar tot het oogt als lichtgeel broodkruim. Kneed dan snel tot een samenhangend deeg. Rol/duw uit op een vel bakpapier tot een netjes vierkant formaat van 10 x 18 cm. Hevel over op een bakplaat. Snij met een mes alvast in 12 repen van 10 x 1,5 cm (ja, da’s groter dan echte twixen, maar als je het doet, kun je het maar beter meteen goed doen). Losmaken hoeft niet. Bak in het midden van de oven in ± 15 minuten tot lichtgekleurd. Haal uit de oven en snij meteen de repen los. Laat helemaal afkoelen.
Afwerking: Meng de helft van het blikje (de andere helft wordt niet gebruikt) met een ferme snuf zout en doe in een spuitzak. Spuit op elk koekje een dikke streep karamel. Laat in de koelkast even opstijven. Smelt de chocola in stukjes au bain-marie of in de magnetron. Hou elk koekreepje boven de kom en schep er chocola over. Strijk de zijkanten en onderkant glad. Leg op een rooster en laat in de koelkast opstijven.
Extra feestelijk: Smelt de overgebleven chocola opnieuw (of smelt alleen wat extra blokjes melk of zelfs wit) en zwieber met een lepeltje dunne lijntjes over de repen.
TIPS:
• Vooraf het deeg alvast insnijden, anders breken de repen onherroepelijk.
• Neem in plaats van gewone melkchocola er een met zoute karamel (bijv. Tony’s Chocolonely), dan is het effect extra sterk. Geeft vanwege de karamelbonkjes wel een wat robuuster uiterlijk.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).