Hoe het heeft kunnen gebeuren, ik weet het niet. Ik kan nu eenmaal niet overal op letten. Er glipt wel eens wat doorheen. De boog kan niet continu gespannen zijn. Verder kan ik ook niet verklaren waarom ik er nu pas achter kom, nu 2017 al staat te trappelen, dat Koopmans merk van het jaar 2016 is. Was.
In een merkenwedstrijd, georganiseerd door de gezamenlijke Nederlandse etenswaarfabrikanten, blijkt ‘de Nederlandse consument’ Koopmans te hebben uitverkoren. Wie doen er mee aan zo’n onderzoek, vraag ik me dan altijd af. Mij bellen ze nooit. Enfin. En waarom Koopmans en niet pak ‘m beet Bolletje, Pickwick of Mona? Vanwege ‘kwaliteit, innovatie en expressiviteit’. Inderdaad, hun zelfrijzend bakmeel is uitstekend, heb ik altijd in huis. Alleen, eh, innovatie en expressiviteit?
Ja hoor, zegt marketing manager Geert-Jan Vorstenbosch in een persverklaring: ‘We hebben het afgelopen jaar met veel passie gewerkt aan een flinke reeks innovaties en een nieuwe merkcampagne die de warmte van bakken weet over te brengen.’ O wacht, ik herinner me een noviteit waar ik al eerder over schreef: bakmix voor kleine taartjes. Revolutionair, inderdaad, want u weet, kleine taartjes behoeven heel andere bloem dan grote taarten. En wat betreft ‘de warmte van het bakken’, die komt toch helemaal vanzelf als je de oven aanzet, ook zonder campagne?
Overigens ontdekte ik ook nu pas dat Koopmans, onze vaderlandse trots en glorie (‘sinds 1846!’), al jaren eigendom is van Dr. Oetker. U weet wel, de Duitse bakgigant die eerder ook al onze Baukje en Saroma finaal opslokte. Hoe lang mag Koopmans eigenlijk nog eigen merkcampagnes blijven maken en Koopmans blijven heten? Of gloort ook hier aan de horizon het Dr. Oetker-omdoopmoment? Dat zijn schrikbeelden hoor. Nee, ik gun het Koopmans van harte, deze pluim.
Al blijft natuurlijk een feit dat je met simpele bloem of dito zelfrijzend bakmeel álle baksels van de wereld kunt maken. Kleine taartjes, grote taarten, ronde taarten, vierkante taarten, gestapelde taarten. En welja, ook havermoutkoekjes. Daar heeft u heus geen speciale havermoutkoekjesmix (nieuw!) voor nodig. Want havermout in koekjes is een uitstekend idee, daar worden de koekjes lekker knapperig van.
Uit een pakje: Koopmans Mix voor havermoutkoekjes
Inhoud: Tarwebloem, 30% volkoren havervlokken, suiker, zetmeel , rijsmiddelen (E450, E500), gekarameliseerde suiker, aroma.
Zelf toevoegen: 100 g roomboter of margarine, 25 ml melk.
Naschrift: intussen kreeg ik bericht van alweer een innovatie van Koopmix: oviebollen. Nee, geen typefout van de stagiaire, maar oliebollen uit de oven. Dat ga ik uiteraard zsm uittesten. Maar intussen bakken we eerst nog even havermoutkoekjes.
Nodig voor ± 15 havermoutkoekjes:
75 g havermout
50 g zelfrijzend bakmeel
100 g zachte boter (maar niet gesmolten)
75 g suiker
1 klein ei
1 citroen (alleen rasp)
optie: 75 g rozijnen
snufje zout
Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe havermout, bakmeel, boter, suiker, ei en zout in een grote kom. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Roer alles met een pollepel tot een glad, vrij kleverig geheel. Dit is de basisversie. Die vind ik zelf vrij kaal (rechts), dus ik doe er graag rozijnen bij (links). Hoewel ze allebei grif opgaan hoor, dat dan weer wel.Deeg heel erg plakkerig? Leg dan een uurtje in de koelkast. Rol met koele handen balletjes (formaat beschaafde bitterbal), klap plat tussen uw handen en verdeel over een grote, met bakpapier beklede bakplaat. Niet pal naast elkaar want ze lopen iets uit. Bak ze in het midden van de oven gaar en knapperig in ± 15 minuten.
Variatietips:
Gedroogde abrikozen of cranberries, walnoten, pecannoten, hazelnoten, pistachenoten, kleine brokstukjes chocola, of een mix van dit alles.
P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw.
De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek.