Appels en peren vallen niet te vergelijken, dat mag spreekwoordelijk bekend verondersteld worden. Maar ermee koken is een heel ander verhaal, dat kan uitstekend. Midden in het appels- en perenseizoen, terwijl de blaadjes van de bomen vallen, valt het boekje Koken met appels & peren in de brievenbus. ‘Iedereen houdt van appels’, begint de inleiding, en inderdaad, nu ik erover nadenk, ik ben nog nooit iemand tegengekomen die níet van appels houdt, al kun je er wel allergisch voor zijn, ontdekte ik laatst. Maar goed, dus ook peren in het boek, ‘omdat deze herfstvruchten zo veel gemeen hebben’.
Uit de oven
Eerst hartige recepten, met gerechten als Peer-parmezaansalade met witlof en walnoten of Appelsoep met pastinaak en tijm. Dan al snel het zoete werk, met Peer-chocolademuffins, Appelcompotekoekjes (leuk! gewoon een restje appelcompote door het koekjesbeslag mengen!), Peren-vijgenclafoutis met amandelen en Appel-vijgencake met noten (morgenochtend het recept). Gek genoeg is er een hoofdstuk ‘Uit de oven’ en daarna een hoofdstuk ‘Cake, taart en pastei’. Die komen ook allemaal uit de oven, lijkt me zo?
Herfstige foto’s
En dit alles met fraai herfstige foto’s met bronzen schaaltjes of chocoladebruine schoteltjes op een ondergrond van knoestige boomstam, met wolkjes poedersuiker of toefjes room om de boel visueel op te frissen. Ook de tekst zelf is overal voorzien van een foto-ondergrond, maar gelukkig niet zo dat je er gillend gek van wordt.
Appels OF peren
Over gek gesproken: gek genoeg staan er in hele boekje maar twee recepten (op een totaal van 30) waarin appels en peren tegelijk voorkomen. Appel-peerchutney met gember en gebakken appels en peren met gedroogd fruit, honing uit hazelnoten. Dan zou je het boekje eerder appels óf peren kunnen noemen.
Laura Washburn, Koken met appels & peren, uitgeverij Tirion, ISBN 9789043913188, € 12,95