Elke foodblogger heeft ondanks (naar eigen zeggen) triljoenen bezoekers per maand kennelijk toch nog altijd behoefte aan een gewoon papieren kookboek. Voor op het aanrecht. Voor als we klaar zijn met plaatjes kijken en echt de keuken in willen. Niet met zo’n scherm dat om de haverklap – grmpf – op zwart gaat, of dat je hebt ingepakt – ja, die mensen heb je! – met plasticfolie, maar gewoon een boek dat mooi plat blijft liggen, waar je vlekken in mag maken, waar je je eigen aantekeningen erbij kunt schrijven. Ideaal!
En ze verschijnen bij bosjes. Ik heb de leukste nieuwste vier even voor je op een rijtje gezet:
Het basisbakboek
Haha! Ik moest heel hard lachen toen ik dit boek zag. In deze tijden waarin iedereen panisch is voor suiker en moeilijk loopt te doen over ‘gezonde suikers’ als agavesiroop en honing en kokosbloesemsuiker (wat allemaal natuurlijk óók gewoon suiker is) staat Laura Kieft van het bakblog Laura’s Bakery op de cover van haar Basisbakboek doodleuk met een kilopot kristalsuiker in haar hand die ze leeggiet in een beslagkom. Met róómboter, ook dat nog. Lekker puh. En terecht. Voor al uw mooiste bakresultaten.
Ook verfrissend: Laura is wars van de huidige bakken-is-wetenschap-trend. “Ik raak niet van slag als ik uitschiet met de bloem en er per ongeluk 10 of 15 gram meer in de kom zit dan het recept voorschrijft.” Lekker nuchter en praktisch. Dit boek bevat een hele serie basisrecepten, voor koekjes, cake, brownies, schuimpjes en zandtaartdeeg en biscuitdeeg voor taarten. En ook basisrecepten voor vullingen (banketbakkersroom, botercrème, ganache, lemon curd en nog veel meer). En daar dan weer tal van variaties op. Mix & match.
Laura Kieft, Laura’s Bakery – Het Basisbakboek, uitgeverij Forte, ISBN 9789462501485, € 24,95
Feel Good Food
Wie neemt er nou niet regelmatig een kijkje in Pauline’s keuken? Pauline Weuring is een van de populairste foodbloggers van Nederland, uit duizenden herkenbaar door haar consequent lichte stijl. Dit is al haar derde kookboek, maar de vorige twee waren gewijd aan De Voedselzandloper. Van die malle Belg Kris Verburgh horen we gelukkig niet zo veel meer. Ik ben geloof ik nogal allergisch voor beweringen à la “Met dit boek 76 procent minder kans op alzheimer!” Het boek van Kris dan hè, niet van Pauline. Denk erom.
Nee, dit boek is gewoon helemaal 100% Pauline, en dat is wel zo leuk.
Feel Good Food gaat over eten waar je blij van wordt. Goed idee. Eten waar je ongelukkig van wordt, daar zit niemand op te wachten. Een boek vol lichte en niet te vergeten makkelijke gerechten. Nog een pluspunt: gelukkig valt nergens het woord ‘heatlhy’. Pauline: “Ik wil gelukkig worden van iedere hap die ik neem. Eten moet vooral lekker zijn. Punt. Ik word oprecht chagrijnig van heel erge trek. En ook als het eten niet naar mijn smaak is. Daarom is diëten ook niet voor mij weggelegd. Althans niet op de manier van calorierestrictie of jezelf dingen ontzeggen.” Hear hear!
Het toverwoord? Balans. En volop variatie. En kleur op het bord. En dat een heel boek vol. Moet je eens opletten hoe je daar van opfleurt.
Oh shit, het H-woord valt toch één keertje, bij het Healthyhotspotlijstje achterin. Nou, vooruit dan. 😉
Pauline Weuring, Feel good food, uitgeverij Promethuis, ISBN 9789035144828, € 19,95
All Day Bowls
Denise Kortlever (voorheen van TLT-The Little Things maar ze heeft haar blog recentelijk omgedoopt in: The All Day Kitchen) is een duizendpotige globetrotter, of een globetrottende duizendpoot, daar wil ik vanaf wezen. Ze reist over de hele wereld, weet alles van trends, houdt van lekker eten (maar zonder gedoe en poespas), maakt prachtige foto’s en is zelf ook nog eens een plaatje. Haar vorige boek ging over ontbijten, dit gaat over eten in kommetjes. Pardon, bowls: All day bowls.
Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat wij nog zo vaak zitten te pielen met een bord. Eten uit een kommetje is zo heerlijk huiselijk, zonder noemenswaardige inspanning ziet het er meteen leuk uit en het houdt ook makkelijk vast als je kleinbehuisd bent. Nee, niets dan voordelen. O, en het is hipperdepip natuurlijk. Zelfs sterrenrestaurants doen tegenwoordig niks anders.
Gelukkig zit er een goede index in het boek, zowel voorin als achterin, want waarom het ene recept valt onder “All curled up” en de andere onder “It’s all good”, dat kun je zelf niet altijd beredeneren, laat staan onthouden. Heb jij ook nooit geweten wat een poké bowl is, of dat je espresso en chocola in je chili con carne kunt doen? Dankzij Denise voel je je in één klap meteen vrouw van de wereld.
Alleen couscous in de salade niçoise? Ah non, jamais!
Denise Kortlever, All day bowls, uitgeverij Spectrum, ISBN 9789000352425, € 20,00
Heerlijke Chaos
Ik heb het lekkerste voor het laatst bewaard: Heerlijke chaos. Wat een prachtboek. En ook in een indrukwekkend groot formaat. Simone van den Berg van Simone’s Kitchen is foodfotografe, en dat zie je. Sorry foodbloggers, geen kwaad woord over jullie huisvlijt, die over het algemeen veel en veel beter is dan die van mij (tja, waarom denk je dat ik het liefst tekeningetjes maak?) maar dit is echt een klasse superieur. Verder is ze naar eigen zeggen ook een beetje chaotisch, en ook dat zie je aan het boek af. Ze houdt namelijk niet van één stijl eten, en laten we eerlijk zijn: wie wel? Dus het boek is een allegaartje aan recepten met een grappige onderverdeling in hoofdstukken zoals Slow, Snel, Feest, maar ook Blut. In het kader van de chaos: ook de tekst rammelt af en toe wat ongecoördineerd, of dingen worden dubbel verteld. Of er duikt ineens een hele pagina “Lekker langzaam koken met Tom” op, geen idee wie dat is, hij wordt namelijk nergens geïntroduceerd. Maar uit het dankwoord achterin het boek concludeer ik dat het de-man-van moet wezen. Kniesoor et cetera.
Want die foto’s hè? Alles, werkelijk álles uit dit boek wil je meteen opeten. Van de oventomaatjes die van de pagina stuiteren via de focaccia met hoogst aaibare knapperige korst tot de linzensalade met halloumi die – logisch – al bijna helemaal is opgepeuzeld. En ook nog met stylingtips: gipskruid is weer helemaal je-van-het. Dat je het maar weet.
Simone van den Berg, Heerlijke Chaos, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046821305, € 29,99