Waar een klein land groot in kan zijn. Tulpen, molens, polders, Rembrandt, stroopwafels, you name it. Weet u wat ook vaderlands glorie is? Honig. Waar Maggi en Knorr wereldmerken zijn, is en blijft de pakjesfabrikant uit de Zaanstreek uitsluitend gericht op ons kouwe kikkerlandje. Maar kijk, ook Honig had ineens wereldnieuws: de e-nummers gaan uit de pakjes. Waarom? Omdat ze merken dat de consument dat wil. Zelfs zuurstof heeft een e-nummer, maar toch heerst de e-nummervrees al jaren. De concurrenten hebben hun pakjes en zakjes daarom al lang aangepast, maar Honig bleef ijzerenheinig vasthouden aan met name smaakversterkerstrio E621, E627 en E631. Want als je maar een half procent asperges in je aspergesoep doet, dan moet de smaak natuurlijk ergens anders vandaan komen, nietwaar?
En u dacht toch niet dat ze nu méér asperges in de soep gingen doen? Welnee, ze kiezen voortaan voor gistextracten. Die hebben officieel geen e-nummer, maar bevatten net zo goed MSG (mononatriumglutamaat of ve-tsin), dus de hardcore e-nummerhater schiet er niks mee op. Erger is dat een toename van technisch gesleutel aan fabrieksproducten nog nimmer bevorderlijk is geweest voor de smaak. Om over de gezondheid maar te zwijgen.
En dat terwijl Honig zich graag mag voordoen als de Grote Groente Gezant. In advertenties maar ook op de pakjes zelf zie je steevast een aanrecht bezaaid met verse groenten. Want als je zelf drie ringetjes prei, een toefje lente-ui of een lepeltje peterselie toevoegt aan je poeder-met-water, dan ben je Goed Bezig.
Uit een pakje: Honig Indiase kerriesoep
Bouillon (soja), tarwebloem, groente (paprika, wortel, ui), zetmeel, palmvet, rijstebloem, zout, specerijen (kerrie, kurkuma), melkeiwit, smaakversterkers (E621, E627, E631), glucosestroop, kruiden (koriander, peterselie, knoflook), voedingszuur (E331), emulgator (E471).
Zelf toevoegen: 1,5 liter koud water, 200 g kipfilet, 2 middelgrote, rode paprika’s, 2 eetl bieslook
Neem nou dit pakje voor ‘zelfgemaakte Indiase kerriesoep’. Nog gewoon met E621-E627-E631, dus binnenkort een collector’s item. Zelfgemaakt betekent dat je zelf kipfilet toevoegt, plus gezellige ruitjes paprika en een sprietje bieslook. “In dit soeprecept: 200 gram verse groenten!” Als dat Indiaas is, dan ben ik de kleindochter van Mahatma Gandhi.
Ik word daar opstandig van. Honig kan de pip krijgen. Ik maakte mijn eigen Indiaas geïnspireerde kerriesoep met wel twee keer zoveel groente en nog peulvruchten ook. Beregezond en hartverwarmend lekker. O, en vegetarisch.
Indiase kerriesoep met linzen (zonder e-nummers)
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
125 g rode linzen
300 g bospeentjes of winterpeen
2 uien
2 knoflooktenen
1 eetl kerriepoeder Madras
snuf chilivlokken (uit zo’n molentje)
200 ml kokosmelk
1 liter groentebouillon
1 limoen
handje verse koriander
scheutje olijfolie
zout en peper uit de molen
Pel en snipper de uien. Verhit een scheutje olie in een soeppan met dikke bodem en fruit minstens 5 minuten. Snij intussen de wortel en knoflook in stukjes. Doe bij de ui, samen met de kerrie en chilivlokken. Fruit al omscheppend 5 minuten mee, voeg wat olie toe als het dreigt aan te bakken. Doe de linzen, kokosmelk en (liefst kokendhete) bouillon erbij. Breng aan de kook en laat onder een deksel 20 minuten sudderen. Pureer met de staafmixer of in de blender. Pers de limoen uit en roer het sap erdoor. Proef op zout en peper. Serveer met gehakte koriander.
TIPS:
• Nee, ik heb geen aandelen, maar ik kan de vierkante blikjes met kerrie Madras van Jonnie Boer niet vaak genoeg aanbevelen. Echt heel aromatisch en te koop in de supermarkt.
• Serveertip: rooster 1 theelepel komijnzaadjes al omscheppend in een steelpannetje tot ze geurig ruiken. Strooi die bij het serveren over de soep. Een kringeltje achtergehouden kokosmelk staat ook gezellig.
P.S. Dit recept verscheen eerder in Trouw. Vanwege mijn digitale verhuizing heeft de doorplaatsing van Trouw-recepten even stil gelegen, maar ik ben rap aan het inhalen geslagen.
Jazeker, dit is een antipakjesrecept. Zeer geschikt voor 4 december, Nationale Antipakjesavond.
De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .