Ja, je leest het goed. Nasi zonder rijst, maar met bloemkool. En nee, dan slaat het woord ‘nasi’(= rijst) natuurlijk nergens meer op, maar we gaan nu niet zitten muggeziften want het is namelijk een Heel Goed Idee. Niet omdat het gezonder voor je is (pff…), maar gewoon omdat het heel erg lekker is. Een veel belangrijker criterium als je het mij vraagt. Het is niet eens een idee van mezelf, maar van Donal Skehan, en het komt uit het boek Vers! waar ik het gisteren over had. Voor wie net als ik de kortstondige hype van de bloemkoolpizza zuchtend heeft overgeslagen, lees nog even verder, want dit is echt een aanrader. Ook voor groentevrezers in het algemeen of bloemkoolhaters in het bijzonder.
Ik heb het recept wel iets aangepast, vooral door ietsje minder ingrediënten te gebruiken, want waarom moeilijk doen als het makkelijker kan?
Nodig voor 2 personen:
½ (grote) bloemkool
150 g (grote,gepelde) garnalen
2 worteltjes
4 lente-uitjes
75 g doperwten (diepvries)
2 eetl ketjap manis
plantaardige olie
En ook nog:
2 eieren
kroepoek
Boemboe:
1 grote (banaan)sjalot, in stukken
1 rode peper (met zaadjes en al)
2 knoflooktenen
3-4 cm verse gember, geraspt
1 theel korianderpoeder
1 theel kurkuma
rasp en sap van ½ limoen
snuf zout
Maal in de keukenmachine de bloemkool (roosjes maar ook stronk) tot korreltjes. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook raspen, maar dan ben je wel eventjes bezig. Haal uit de machine en zet even apart in een kom.
Doe in dezelfde machine (schoonmaken hoeft niet) alle ingrediënten voor de boemboe. In het boek overigens consequent ‘boemboes’ genoemd, om mij onduidelijke reden, want het is er toch echt maar eentje. Er moeten volgens het recept ook nog 1 eetl ‘geroosterde gemengde zaden’ in (geen idee wat ‘ie daarmee bedoelt), 1 eetl tomatenketchup (mwah, waarom?) en vissaus (maar dat vond ik eerder Thais dan Indonesisch en bovendien was het flesje net op, dus zout werkt net zo goed).
Maar ik dwaal af. Maal alles tot een lekker natte prut. Daar heb je vooral een grote sjalot voor nodig, dus doe er eventueel gewoon twee in. Ook hier weer: wie geen keukenmachine heeft, stampt/wrijft alles fijn in een vijzel of cobek.
Laat de doperwten alvast een beetje ontdooien. Snij de wortel en lente-ui in plakjes c.q. ringetjes.
Tot zover de voorbereiding.
Laat een wok heet worden met een scheut olie erin. Niet te zuinig, de boemboe moet echt even lekker spetterend aanbakken. Doe de helft van de boemboe erbij en bak 1 minuut. Voeg de wortel en lente-ui toe en bak 3 minuutjes. Dan mogen de garnalen en doperwten erbij, roerbak 1 minuut. Schep alles uit de wok in een kom en dek af. Verhit weer wat olie in dezelfde wok. Nu mag de rest van de boemboe erin, bak 1 minuut. Voeg de bloemkool en de ketjap toe en roerbak een minuut of 3-4 tot het lekker warm is. Schep de garnalenmix erdoor en proef. Te pittig? Extra ketjap erdoor. Dek af en houd warm op laag vuur.
Bak intussen in een koekenpan in wat olie twee knapperige spiegeleieren met een snufje zout.
Schep de bloemkoolnasi in borden en parkeer het ei er bovenop. Oh, ik had nog wat bladselderij liggen, dat is ook altijd lekker om gehakt erover te strooien. En kroepoek erbij natuurlijk. En dan krijg je dit:
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Vers! van Donal Skehan. Lees hier mijn recensie.