Koken met Karin duikt regelmatig op in de media. Hieronder vind je een selectie. Het kan zijn dat hele oude linkjes bij intussen dito nieuwsberichten het niet altijd meer doen.
P.S. Er zijn aparte pagina’s voor mijn kookboeken (inclusief recensies) en er is een agenda waar en wanneer je me in het land kunt tegenkomen.
The Brand Called You: Interview
In dit Engelstalige interview van internationaal mediaplatform The Brand Called You word ik een half uur lang geïnterviewd over pakjes en zakjes, het willen overdragen van kookplezier en natuurlijk mijn nieuwste boek met de in dit verband toepasselijke titel ‘Wereldgerechten’.
Zie hier het YouTube-filmpje.
De Westkrant: Op de bank bij Hoogstins
In mijn favoriete Amsterdamse buurtboekwinkel Hoogstins werd ik gestrikt voor een interview over mijn favoriete schrijvers en boeken. Literair danwel culinair. Lees het hier.
Tijd voor Max: Wereldgerechten
Het was weer eens tijd voor Tijd voor Max. In dat tv-programma stond ik op 4 januari 2024 in de keuken en sprak ik over ‘Wereldgerechten zónder pakjes en zakjes’. En natuurlijk maakte ik ook een gerecht uit het boek.
Hier zie je op X een kort fragment uit het programma, of kijk hier het hele programma terug (vanaf minuut 16:52 ben ik aan de beurt).
De Vegan Lekkerbek: Podcast
In aflevering nummer 19 van de podcast ‘De Vegan Lekkerbek’ van Jigal Krant praat ik over het boek ‘Wereldgerechten zónder pakjes en zakjes’, over het ingrediënt citroen, over vegan worst uit de printer en met theesommelier Mariëlla Erkens over thee in plaats van wijn.
Te beluisteren via alle podcastapps, zoals hier.
Ionica Smeets: Help!
In mijn strijd tegen de pakjes & zakjes probeer ik van alles. Zo schreef ik ook naar Ionica Smeets, die in de Volkskrant een adviesrubriek heeft. Hoe kan ik er toch in hemelnaam ervoor zorgen dat mensen minder zwaar bewerkt voedsel eten? En nog lekkerder ook, terwijl het lijkt alsof er alleen maar meer knutselvoer in de winkels ligt. Lees hier haar advies.
Radio 1: Nieuwsweekend
Onderzoek na onderzoek laat zien hoe slecht bewerkt voedsel voor ons. Maar hoe hard de wetenschap ook roept, de boodschap lijkt maar niet over te komen. We blijven pakjes en zakjes kopen. Maar ‘de antipakjeskoningin van Nederland’ laat daar niet door ontmoedigen en komt met een oplossing en een nieuw boek ‘Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes’. Luister hier het fragment terug.
NRC: Wat er écht mis is met pakjes & zakjes
Het leven is te kort om vies te eten, zeg ik altijd, maar als je niet oppast met al dat snelle, bewerkte voedsel, wordt het bestaan straks nog korter. Nu uit onderzoek steeds ondubbelzinniger blijkt hoe ongezond al dat high processed fabrieksvoer is, schreef ik voor NRC (weer eens wat anders dan Trouw) een opiniestuk over de gevaren ervan. En over de ondanks alles vrolijk doordenderende indoctrinatie van de industrielobby. Lees hier het hele artikel (ook in luisterversie!)
Trouw: De zintuigen van Karin Luiten
Van ruiken, voelen, proeven (‘het leven is te kort om vies te eten’) tot horen en intuïtie: alle zintuigen passeren de revue in dit grote interview over mijn aanhoudende strijd tegen knutselvoer én mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten. Lees hier het complete interview.
Nu.nl: Boek met gewoon lekker eten
Het kookboek Vega zónder pakjes & zakjes beleefde in 4 maanden al 4 drukken, en is nu al het bestverkochte nieuwe vegetarische kookboek van 2022. Wat is het geheim achter dit succes? Lees het in dit interview op nu.nl.
Radio 1: Nieuwsweekend
In het zaterdagochtendradioprogramma Nieuwsweekend was ik te gast om te vertellen over zin en (vooral) onzin van industriële vleesvervangers. Want er is heus een alternatief als je lekker wat minder vlees wilt eten. Luister hier terug via de podcast.
Radio 1: Mangiare!
Ter ere van mijn nieuwe vegetarische kookboek was ik te gast in het even verrukkelijke als vrolijke radioprogramma Mangiare! met Petra Possel, om aldaar een hele bups vooroordelen te ontzenuwen over lekker eten zonder vlees of vis, maar ook zonder het gebruik van pakjes, zakjes of vleesvervangers. Luister hier terug via de podcast.
HetkanWEL.nl: Koken zonder pakjes, zakjes en vleesvervangers kan prima
HetkanWEL is een onafhankelijk platform met de missie om zoveel mogelijk mensen te inspireren tot een groener, eerlijker en leuker leven. Ik sprak met ze over de kunst van het vegetarisch koken. Lees hier het hele interview.
Nu.nl: Het Bonnetje
Ik werd geïnterviewd door Nu.nl voor hun langstlopende rubriek ‘Het Bonnetje’. Natuurlijk kom ook ik bij de supermarkt (vaak zelfs! blij dat er eentje om de hoek zit!), maar het is veel leuker boodschappen doen bij de detailhandel. Een ode aan de groenteboer, bakker, visboer, kaaswinkel, slager, poelier en zelfs kruidenzaak. Lees hier het hele artikel.
De Telegraaf: Kind, ga koken!
Volgens culinair redacteur Felix Wilbrink van De Telegraaf heb ik Nederland leren koken. Maar dat gaat over volwassenen, hoe zit het eigenlijk met kinderen? Dat andere culinaire boegbeeld van de krant, Marjolein Hurkmans, kwam speciaal bij me lunchen om te vragen hoe je kinderen aan het koken krijgt. Nou, met een kinderkookboek bijvoorbeeld. Lees hier het hele interview (€).
Noordhollands Dagblad: Koken zónder is de missie van Karin Luiten
Wat is er allemaal veranderd in de Nederlandse keuken in de afgelopen tien jaar? Ik praat erover in een uitgebreid interview. Over pakjes en zakjes, e-nummers, verspakketten, vegetariërs, voedselverspilling, en – onvermijdelijk – corona. Lees hier het hele artikel. Verscheen ook in diverse andere regionale kranten.
NRC: Een snufje? Nee, dat werkt niet
Kookboeken schrijven is een kunst, want: in een recept mag geen stap ontbreken. Hoelang is ‘even’ aanbakken? Hoeveel is ‘een scheutje’ melk? Hoe groot is een ‘grote pan’? Samen met nog een aantal ervaren collega-kookboekschrijvers vertel ik hoe je dat doet, recepten schrijven. Lees hier het hele artikel.
Koffietijd: Stukgekookt
Ik ben al 10 jaar niet van de pakjes en zakjes, en daarom was ik met mijn geheel vernieuwde kookboek De makkelijke keuken te gast in tv-programma Koffietijd, inclusief lancering van de win-actie #stukgekookt. Kijk hier het tv-fragment terug van het gesprek, en hier zie je ook het recept van zalm met prei uit de oven.
Corona-special: Onthamsteren
Hamsterspijt? Voor Trouw schreef ik een verhaal over wat je kunt doen met te veel gehamsterde spullen, inclusief een aantal lekker makkelijke recepten. Het is sowieso slim om juist nu eerst de spullen op te maken die al jaren in je voorraadkast liggen. In een interview met Nu.nl leg ik uit hoe je dat precies doet.
Radio 1: Mangiare
Ik was met mijn nieuwe Franse kookboek te gast in het lekkerste radioprogramma van ons land: Mangiare. Luister hier de podcast terug.
Tijd voor Max: De makkelijke Franse keuken
Ter ere van mijn nieuwe Franse kookboek kookte ik in de studio van omroep Max de petits farcis van mijn cover. Hier kun je een stukje van de uitzending terug zien. En niet te zien op tv, maar uiteraard werd alles na afloop door de aanwezige gasten opgepeuzeld.
Smaakmakers: Franse podcast
Opnieuw kwam radiomaker Zegert van der Linde langs van de podcast Smaakmakers, dit keer voor een Franse lunch en een gesprek over de Franse keuken in het algemeen, en mijn nieuwe Franse kookboek in het bijzonder.
Nieuwsuur: Ultra processed foods
Een-tweetje met professor Jaap Seidell in het tv-programma Nieuwsuur over nieuw onderzoek dat uitwijst dat zwaar bewerkt voedsel écht dikker en ongezonder maakt. Hij voor de deskundige uitleg in de studio, ik met pakjes & zakjes in de keuken. Kijk hier het fragment terug.
Radio 1: Dit is de dag
‘Stations zijn tegenwoordig vreetschuren, waar toevallig ook wel eens een trein stopt.’ In het radio-programma ‘Dit is de dag’ hoor je mij aan het woord over het fenomeen dat er steeds meer afhaalmaaltijden komen en dat millennials liever uit eten gaan dan zelf koken. Is dat erg? Hier kun je het fragment terughoren.
Tijd voor Max: Slim koken op tv
Ter ere van de nieuwe uitgave van mijn kookboek Slim zonder pakjes & zakjes vroegen Siebrand en Martine van Tijd voor Max of ik weer eens kwam koken in de uitzending. Tuurlijk! Hier kun je de uitzending terugzien, en voor de haastigen onder ons: hier alleen een sappig fragment.
VROUW glossy: Keukenprinses
Kijk mij nou eens onherkenbaar glamoureus geportretteerd als keukenprinses in de VROUW feestdagenglossy 2018. Inclusief interview over de hoe ik kerst vier, zonder stress uiteraard. Niet online te lezen, wel verkrijgbaar in de winkel.
Smaakmakers: Podcast
In de podcast Smaakmakers voelt radiomaker Zegert van der Linde mij een vrolijk half uur lang aan de tand over pakjes en pakjes en zakjes, maar ook appeltaarten bakken en hilarische culinaire miskleunen.
Felix Wilbrink/De Telegraaf: “De vrouw die Nederland weer leerde koken”
In De Telegraaf van 4 november werd ik geïnterviewd over mijn nieuwe boek Slim zónder pakjes & zakjes. Over de stand van het land wat betreft het gebruik van pakjes en zakjes, de gekkigheden van de industrie maar ook mijn optimisme, plus de achtergronden van mijn kookboekenschrijverij. Waarin interviewer Felix Wilbrink mij bovendien “de vrouw die Nederland weer leerde koken” noemt.
Lees hier het complete artikel (pdf).
Radio 1: Langs de Lijn en omstreken
Ter ere van de Kookboekenweek kwam verslaggever Reinout Meijer bij mij thuis koken en praten over wat de trends zijn in kookboekenland.
Luister hier het fragment terug (nummer 1 – 1 uur reportage teruggebracht tot 3 minuten!). Fragment 2 (De Slegte) en 3 (kookboekhandel Mevrouw Hamersma) zijn ook de moeite waard.
Pakhuis De Zwijger: Variété-debatavond-kookboekpresentatie
Ter ere van de lancering van mijn twaalfde kookboek, Slim zónder pakjes & zakjes, organiseerde ik in Pakhuis De Zwijger een doldwaze avond voor 150 man publiek in de vorm van mini-lezingen, columns en debatten met bijzondere gasten als Rosanne Hertzberger, Teun van de Keuken, Onno Kleyn, Felix Wilbrink, Ionica Smeets, chef Anton Rinsema van Knorr. Mijn mede-presentator was Wilbert van de Kamp en er was zelfs een heuse aardappelpureeproeverij van Maggi versus kok Edgar Buhrs. Hier kun je de avond terugkijken.
5 uur Live: 5 kookvideo’s
Een week lang kookte ik elke dag een lekker en makkelijk groentegerecht uit mijn nieuwe boek Slim zónder pakjes & zakjes. Alle vijf filmpjes kun je hier terugkijken.
Koffietijd: Geen stress met kerst
Paniek bij het kerstdiner, het lijkt een onuitroeibaar fenomeen. Maar het is nergens voor nodig! Als auteur van hét etentjesboek bij uitstek, De Vrolijke Tafel, werd ik gevraagd om in het tv-programma Koffietijd wat handzame anti-kerststress-tips te geven. Hier kun je het fragment terugzien.
Radio 1: Het ideale kookboek
Ter ere van de Kookboeken7Daagse kwam verslaggever Martijn Grimmius van NPO Radio 1 langs in mijn keuken om te vragen wat nu precies de kenmerken zijn van een goed kookboek. Hier kun je het fragment terugluisteren (bovenste plaatje).
Pakhuis De Zwijger: Thema-avond over pakjes & zakjesIn de serie ‘Als warme broodjes’, georganiseerd door de YFM ging ik in gesprek met presentator Wilbert van de Kamp over pakjes en zakjes. Hier kun je de hele avond terugzien (mijn onderdeel start bij minuut 32).
RTL Late Night: Met Green Happiness de weg kwijt
Naar aanleiding van een nogal kritiekloos interview in NRC met de plantaardige dieetgoeroes The Green Happiness schreef ik een kritisch blogartikel dat leidde tot enige ophef. Waarna iedereen, inclusief Arjen Lubach, zich ermee ging bemoeien. Diezelfde avond zat ik met de twee dames aan tafel bij RTL Late Night. Hier kun je het fragment terugzien.
Of lees mijn opiniestuk hierover in JAN magazine: Lariekoek en apekool (Blendle €).
Allerhande: Snijbonenstamppot
Een meisjesdroom werd werkelijkheid: eindelijk met mijn hoofd paginagroot in de Allerhande (oplage 2 miljoen), de hele maand juli 2016. Plus een recept van zomerse snijbonenstamppot met een Italiaanse topping en twee pagina’s vol extra stamppottenvariatietips. Een echte kids favoriet, ook dat nog. Hier vind je het recept online.
Trouw: Antipakjesjubileum
Op 2 juli 2016 verscheen het magazine ‘Tijd’ van Trouw ter ere van mijn 250e rubriek ‘Zonder pakjes & Zakjes’ met een een feestelijk themanummer. Inclusief themaverhaal over de stand van zaken in het land op pakjes- en zakjesgebied,een wereldgerechtenpakjestest door een Italiaanse, Franse en Indonesische restaurantkok. Collector’s item!
HP/De Tijd: We leven in een voedseljungle
Trio-interview over voeding en gezondheid samen met Jaap Seidell en Dr. Frank (van Berkum). Over gezond verstand, afvallen, obesitas, stations als vreetschuren waar af en toe een trein vertrekt, kartonnen kipnuggets en diepvriespizza’s met een mandarijntje erachteraan.
Hier kun je het artikel online lezen.
RTL Nieuws: Gezond koken met minder zout?
Naar aanleiding van Europees overleg over zoutreductie in voedingsmiddelen kwam RTL Nieuws even bij me filmen. Hier kun je het tv-fragment terugzien en hier kun je wat uitgebreider lezen wat ik ervan vind.
Radio 1: Bewerkt of vers?
In het radioprogramma ‘De NieuwsBV’ ging ik in debat met hoogleraar Tiny van Boekel over of bewerkte producten (pakjes & zakjes) nou beter of slechter zijn dan vers voedsel. Hier kun je de uitzending terugluisteren en terugkijken.
GezondNu magazine: Wie kookt is de baas
Eindelijk schopte ik het ook eens tot covergirl! Met in het februarinummer van het magazine een boeiend tweegesprek met natuurvoedingsdeskundige Renée Koenders over de gezondheidsaspecten maar ook de malle hypes rondom eten.
Groeten van Max: Koken op de camping
De zomer van 2015 was ik 12 weken lang elke maandagavond te zien in een kookrubriek in het tv-programma Groeten van Max op NPO1. Op diverse campings langs het Gardameer kookte ik in de buitenlucht lekkere, verse en makkelijke gerechten, samen met vakantiegangers. Verder waren er uitstapjes naar de markt en nam ik een kijkje of er nog pakjes en zakjes in de caravan liggen. Hier kun je alle fragmenten en recepten terugvinden.
Hebban Culinair: De 5 favorieten van Karin Luiten
Lees hier over mijn favoriete ingrediënt, kookgereedschap, kookboek, tv-kok en dinergasten. Lees hier het artikel.
Trouw: Karin kookt met Knorr
Hij bestaat echt, chef Anton uit de Knorr-televisiereclame. Hij is geen acteur, maar inderdaad; kok bij Knorr. En bij Unox, Conimex, Bertolli en Calvé. En hij nodigde mij uit in het hol van de leeuw, bij pakjesfabrikant Unilever.Lees hier het verslag in Trouw.
Kliekipedia.nl: 7x kliekjesrecept
Voor de SIRE-campagne rondom de kliekjeswebsite Kliekipedia maakte ik een filmpje waarin ik laat zien hoe je van één kliekje groente zeven nieuwe gerechten kunt maken. Zie hier het filmpje en de recepten.
Bibliotheek Vlissingen: lezing
Op 15 maart 2015 gaf ik in het kader van de Boekenweek (thema: waanzin) een lezing over de waanzin van koken met pakjes en zakjes. Zie de foto-impressie en het verslag van deelneemster Inge.
Flow magazine: 5x boek
In het januari-nummer van tijdschrift van het jaar Flow verklap ik mijn 5 favoriete boeken. En nee, dat zijn heus niet alleen maar kookboeken, ook Ware Literatuur! Zie hier.
Tijd voor Meldpunt: Kant-en-klare kerst
Elk jaar rond kerst ligt de supermarkt weer vol kant-en-klare kerstgerechten. Maar zijn ze ook lekker? Terwijl een panel gerookte zalm, rollade en tiramisu proeft, praat ik erover in het tv-programma Tijd voor Meldpunt van omroep Max.
Hier kun je het tv-fragment terugzien.
Radio Eenvandaag: Nieuwe regeltjes: zin of onzin?
De nieuwe Europese regels voor informatie op verpakking van voedsel zijn veranderd, zoals lettergrootte en allergie-informatie. Het ‘verkeerslichtsysteem’ heeft het echter niet gehaald en ook qua foto’s mag er nog allerlei onzin. Ik praat erover op radio 1.
Hier kun je het radio-fragment terugluisteren.
RTVNH: NL Leeft
Voor het tv-programma NH Leeft was ik te gast bij perenkwekerij Gerard Pronk in Zwaagdijk. De recepten van de zonnige kookdemonstratie staan ook online: Warme geitenkaastoast met perencompote, Salade met peer en Stilton en Perencake met blauwe bessen.
Hier kun je het tv-fragment terugzien.
Libelle: 5 favoriete foodbloggers
Popperdeflop. Genoemd worden als ‘De absolute koningin van het Nederlandse kookblog’ door Yvette van Boven in Libelle.
Lees hier het artikel plus recept.
GPZD: Het Grote Pakjes & Zakjes Debat
Op 22 januari 2014 organiseerde ik in NRC Restaurant Café een debat waar voor het eerst de voedingsmiddelenindustrie, supermarkt, levensmiddelenindustrie en journalistiek samen aan tafel zaten, vergezeld van een actief meepratend publiek.
Lees hier:De aankondiging van het debat, mijn opinieartikel in NRC next, het interview in Spits en Nederlands Dagblad, het reactieblog op Foodlog, het verslag van een foodblogger in de zaal.
Koffietijd: Flammkuchen
Het Tv-programma Koffietijd vroeg of ik Flammkuchen kwam bakken naar aanleiding van mijn boek Zonder Pakjes & Zakjes 2.
Zie hier het fragment.
Radio 1: De gids FM
In de rubriek ‘De webwereld van’ vertel ik over mijn favoriete online (kook)websites, twitteraars en video’s. Hier kun je het fragment terugluisteren.
TV Editie NL: Koken zonder pakjes
We eten veel te veel zout. En dat komt mede omdat pakjes en zakjes er (ongemerkt) vol mee zitten. Samen met verslaggever Wilson Boldewijn van Editie NL kook ikspaghetti bolognese.Hier kun je het tv-fragment terugkijken.
NieuwVers: Beste Tomaat van Nederland
Als ex-Westlandse was het een eer om in de jury te zitten van de verkiezing van beste tomaat van Nederland. Hier vind je het leesverslag en hier ook een videoverslag
NRC: Bloggen met smaak
Menno Steketee schreef voor NRC een artikel over foodblogs en vroeg mij aan de tand over wat een foodblog nou een góed foodblog maakt.Lees hier het complete artikel.
Red: Bites & Bytes
Voor culinaire inspiratie heb je geen kookboek nodig zolang er foodbloggers zijn. Koken met Karin is volgens Red magazine een van de 10 lekkerste foodblogs wereldwijd.
Koffietijd: Kip met Karin
Tv-kok Caspar Bürgi uit het RTL4-programma Koffietijd kwam langs met een biologische kip die we vervolgens in de oven hebben geroosterd,naar het recept uit Handboek Oven.
Zie hier het filmpje.
Felix Wilbrink/De Telegraaf: Aardappelgeheim
In De Telegraaf van 22 september werd ik over Handboek Oven geïnterviewd door Felix Wilbrink, die in één moeite door bekent dat hij dankzij dat boek nu eindelijk het geheim weet van de perfecte Roast Potatoes…Lees hier het complete artikel (pdf).
Tros Nieuwsshow: Ovenboek
Je moet hem leren kennen. En dan hebben we het niet over een man, maar over de oven zo begon Mieke van der Weij op 15 september het radio-interview bij de Tros Nieuwsshow, samen met haar collega Twan Huys, die Peter de Bie verving. We spraken over mijn nieuwe kookboek Handboek Oven, en de enquête naar het Nederlandse ovengebruik. Luister hier.
Schepper & Co aan tafel: Moet de overheid helpen met afvallen?
Naar aanleiding van mijn artikel over de onzin van lijnen werd ik uitgenodigd om samen met Rien Meijerink (voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg), Andreas Kinneging (hoogleraar rechtsfilosofie aan de Universiteit Leiden) en presentator Jacobine Geel te praten over eten, diëten, obesitas en de voorgestelde vettax. Hier online terug te zien.
Radio 1 Journaal: De koelkast is je grootste vriend
Kerst is weer voorbij, maar wat doe je met kerstkliekjes? Luister hier naar mijn kerstkliekjestips.
Tijd voor Max: Makkelijk kerstmenu
Op 21 december was ik live te gast in het televisieprogramma Tijd voor MAX om voor presentatoren Martine van Os en Sybrand Niessen en speciale gast Leo – popprofessor – Blokhuis een makkelijk kerstmenu te serveren.Hier online terug te zien.
Radio 1: Twee dingen: Nostalgisch eten in crisistijd
Naar aanleiding van een Belgisch onderzoek sprak ik op 20 december over de hang naar ouderwets koken in tijden van crisis en over mijn boek De Heimweekeuken.Hier kun je de uitzending terugluisteren.
KoffieMAX: Antipakjessoep
In de aftrap voor de antipakjesweek voorafgaand aan Nationale Antipakjesavond laat ik in het televisieprogramma KoffieMax op 28 november zien waarom pakjes nergens voor nodig zijn en maak ik een supersnel, lekker soepje van restjes groente.Hier kun je de aflevering terugzien.
Red: ‘Het kerstrecept van…’
Tijdschrift Red ondervroeg ‘haar favoriete culi’s’ om hun lekkerste favoriete kerstrecept. Dat van mij is een pavlova. Dat kan voor vaste bezoekers van deze website geen verrassing zijn.
De Zondag van Van Willigenburg: Eten en muziek
Op 28 augustus 2011 was ik een heel uur lang te gast op radio 5 bij Hans van Willigenburg in een programma gewijd aan eten en bijpassende eetmuziek (‘zuurkoooool met vette juuuus…’)
Hier kun je de uitzending terugluisteren.
Dit is de Dag (radio 1): De heimweekeuken
Op 12 april 2011 was ik te gast op radio 1 bij Elsbeth Grutteke en Tijs van den Brink om te praten over mijn nieuwe (vijfde) kookboek De heimweekeuken.
Hier kun je de uitzending terugluisteren.
Foodies: Karin Luitens passie
In het februarinummer van het lekkere tijdschrift Foodies staat een interview met mij. Hier kun je alvast een voorproefje doorbladeren van het blad.
Radio Noord-Holland: interviewfilmpje
Het gaat over mijn kookrubriek op de radio (om de vrijdag bij Radio Noord-Holland), maar het interview is in de vorm van een filmpje.
Tros Nieuwsshow: De kater van 2010
Op de eerste dag van 2011 sprak ik bij de Tros Nieuwsshow over katers, en wat je er het beste tegen kunt eten. Maar ook over de culinaire trendsvan het oude en het nieuwe jaar. Luister hier.
Discussie: wel of geen kant-en-klaar?
Nota bene op Nationale Antipakjesavond verscheen in NRC een artikel vann Rosanne Hertzberger over de zegeningen van kant-en-klaarmaaltijden met additieven. Mijn reactie verscheen twee dagen later in de krant.Op 11 december discussieerde ik met Hertzberger in Spijkers met Koppen (helemaal aan het eind van de podcast) en op17 december waren we beide in de tv-uitzending van Altijd Wat waar ik de verslaggever heb laten schrikken van het verschil in smaak tussen simpele zelfgemaakte aardappelpuree en die uit een pakje.
Radio 2 Cappuccino: Nationale Antipakjesavond
Tijdens de speciale Sinterklaasuitzending op 4 december kwam ik vertellen waarom ik deze datum heb uitgeroepen tot Nationale Antipakjesavond.
Tijd voor Max: Winnaar Smaakvol2010
Op 30 november was ik opnieuw live te gast in het televisieprogramma Tijd voor MAX om namens de jury bekend te maken wie de winnaar is geworden van Smaakvol2010: de ondernemer met het lekkerste product van Nederland.Hier online terug te zien (het eerste item).
Tijd voor Max: Koken met Karin op Nederland 2
Op woensdag 13 oktober was Koken met Karin live te gast in het televisieprogramma Tijd voor MAX over pakjes & zakjes in het algemeen en mijn nieuwe antipakjeskookboek in het bijzonder. Online terug te zien via uitzending gemist (even circa 20 minuten vooruitpoelen).
Nominatie ZZP’er van het jaar 2010
Koken met Karin is door de Federatie Zakenvrouwen genomineerd voor de FZ Awardin de categorie ZZP Vrouwelijke Ondernemer van het jaar. Helaas niet gewonnen, wel geëindigd in de top 3.
Radio Noord-Holland
Sinds 1 september ben ik om de week te horen in een nieuwe kookrubriek op Radio Noord-Holland, samen met presentator Arjan Burggraaf. Aanvankelijk op woensdag, inmiddels op vrijdag, alle even weken om 10.00 uur. Ook online te beluisteren. Ga voor oude afleveringen naar het radio-archief, en zoek op datum (bijv. 1, 15 september of 22 oktober) tussen 10 en 11 uur.
Tros Nieuwsshow
Zaterdag 28 augustus was ik voor de vierde keer te gast bij Mieke van der Weij en Peter de Bie, die mij het hemd van het lijf vroegen over mijn nieuwe kookboek Koken met Karin zónder pakjes & zakjes.Luister hier naar de podcast.
Esta: ‘Het leven is te kort om je iedere dag naar je werk te slepen’
Het roer omgooien is weer eens hot. Ook magazine Esta vroeg mij het hemd van het lijf hoe het nou is om je baan aan de wilgen te hangen en van je hobby je beroep te maken. Koken, schrijven en tekenen, kun je daar van leven? Lees hier het hier in Esta (pdf).
P.S. Zelf ook het roer omgooien? Op het weblog ‘Presteer Met Plezier’ vind je een rijtje praktische tips.
Daretoo.nl: Iedereen kan het!
Daretoo is een platform waar je de instrumenten vindt om werk te maken van je droomwens. De redactie wilde van mij wel eens weten hoe ik mijn baan heb opgezegd om een kookimperium te beginnen.Lees hier het interview.
Magazine VROUW: Kids in de keuken
‘Aanstaande zondag is de keuken verboden terrein voor mama’s, want op moederdag (9 mei) koken de kinderen. Dus kids, snel aan de slag. Dan kun je straks lekker opscheppen.’
Het weekmenu in het magazine VROUW (De Telegraaf) is dit keer een uitgebreide receptenspecial met recepten en illustraties uit mijn kinderkookboek Lekker Opscheppen.
Over de kook
Elke week is er in het televisieprogramma Over de Kook van RTL5 (met Robert Kranenborg) een culinair expert te gast. Ook ik mocht een vorkje meeprikken. Hoe restaurantwaardig zijn de vijf amateurkoks?Lees over de opnames en over de uitzending achteraf.De aflevering kun je nazien op RTL gemist (aflevering 40, 23-4-2010)
De Telegraaf: De koelkast van…
Zelfgemaakte potjes pesto, jam en vinaigrette. De koelkast van Karin Luiten staat er vol mee. “Ik gooi nooit iets weg en ben echt een knutselaar. Kliekjes worden weer verwerkt tot iets anders en restjes kruiden als basilicum en peterselie gaan als pesto door de pasta in de soep of op brood.” Altijd al willen weten wat een kookboekenschrijfster in de koelkast heeft? Lees het hier.
Koken met Karin naar Nieuw-Amsterdam
Zojuist is het contract getekend dat uitgeverij Nieuw Amsterdam een hele nieuwe serie kookboeken gaat uitbrengen onder de merknaam Koken met Karin. Het eerste boek verschijnt in september 2010 en heeft als werktitel Zonder pakjes & zakjes. Een boek vol makkelijke, lekkere en gezonde alternatieven voor al die kant-en-klaarmaaltijden.Lees hier het volledige bericht of het interview op Zestz.nl.
Radio 1: De eettrends van het afgelopen decennium
Tijdens de Decennium10Daagse op Radio 1, de laatste tien dagen van 2009, was ik te gast om te komen praten over de meest opvallende culinaire ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar. Over o.a. de opkomst van sterrenrestaurants en fanatieke hobbykoks maar ook de even spectaculaire als treurige toename van kant-en-klaar en pakjes & zakjes in de supermarkt.
Hier vind je een linkje naar de podcast.
Kinderboekenplein: Lekker opscheppen met Karin Luiten
Op Leesplein.nl, de website rond kinderboeken van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, wordt me het hemd van het lijf gevraagd. Wat is mijn lievelingseten, wat is het gekste wat ik ooit heb gegeten, ben ik een mes-en-vorktype, enzovoorts.
Lees de antwoorden in het artikel.
De Telegraaf: Kinderen koken met Karin Luiten
Op zaterdag 3 oktober, vlak voor aanvang van de kinderboekenweek, werd ik door de Telegraaf geïnterviewd over het hoe en waarom van mijn kinderkookboek Lekker Opscheppen. Waarom heb ik dit boek geschreven, hoe is het tot stand gekomen en wat o wat doe je met ongezond etende kinderen.
Vegatopia: Het marktgevoel van Karin Luiten
De vegetarische website Vegatopia vroeg mij naar mijn favoriete markt. Dat is met stip de Albert Cuypmarkt. Vroeger woonde ik er vlak naast, inmiddels iets verder weg, maar een fietstochtje heb ik er graag voor over. Waarom? Dat lees je in het artikel.
Het Parool: Vissticks zonder kapitein
In het magazine van Het Parool van 19 september stond in de rubriek ‘Thuiseten’ een vrolijk verslag van de middag waarop ik samen met mijn buurmeisje Sam zelfmaakvissticks bereidde uit mijn kinderkookboek Lekker Opscheppen. Bekijk het artikel (pdf).
Drift: Kleine moeite groot effect: hoe doet zij dat?
Wie droomt er niet van…? Je hobby omtoveren tot je droombaan! Sommige mensen doen het gewoon. Hun verhaal lees je in het nieuwe magazine Drift, speciaal voor vrouwen op belangrijke keuzemomenten in hun leven. In het allereerste nummer vind je een uitgebreid ‘passieportret’ van Koken met Karin.
Boek Personal brand.nl: Koken met Karin als merk
Het boek Personal brand.nl (uitgeverij Spectrum) van auteurs Huub van Zwieten (droombaangoeroe) Bas van de Haterd (bemoeial nieuwe media) en Tom Scholte (trainer personal branding) gaat helemaal over hoe je jezelf met behulp van internet als merk kunt positioneren. Koken met Karin staat er ook in, in de vorm van een interview.
Lees verder.
She online televisie: Most popular foodblogger in Holland
Simone Brummelhuis (ex-medeoprichter IENS) en Marianne van Leeuwen (ex-MiepKniep) zijn ondernemer en vrouw. In hun online televisieprogramma She interviewen ze elke keer een andere vrouwelijke ondernemer een half uur lang over haar werk, carrière, passie en ondernemerschap. Ook the most popular foodblogger in Holland mocht eraan geloven, Koken met Karin dus…
Bekijk hier de video van het interview.
Omroep Brabant: Wat eten we in het jaar 2009?
Met kerstmis was ik te gast op de Brabantse radio. Door Arno Prinsen werd ik aan de tand gevoeld over zowel de Culinaire Kalender 2009 als mijn kookboek Alles uit de Kast
Luister hier naar de podcast.
Radio 5 Wekker Wakker: ‘Slim koken voor de beginnende kok’
Op 26 november was ik te gast in het radioprogramma Wekker Wakker om met Léonie Sazias en Henk Mouwe om te praten over mijn boek Alles uit de kast en om tips te geven voor de beginnende kok. Léonie: “Wat in zo leuk vind aan dit boek is dat het zo vol staat met van die enorm praktische tips en dat het ook hele makkelijke en snelle gerechten zijn. Het is ook een boek voor het hele drukke gezin.”
Luister hier naar de podcast.
Radio 1 Tros Nieuwsshow: Over het nieuwe boek Alles uit de kast
Op 4 oktober was ik opnieuw te gast in het zaterdagse radioprogramma van Mieke van der Weij en Peter de Bie. Mieke: “Je kunt wel zeggen ‘je moet je restjes opmaken’, maar u heeft écht een systeem bedacht.” Peter: “Het klinkt als een ontzettend leuk boek! Wat vreemd eigenlijk dat het niet veel eerder bedacht is, toch? Het leuke ervan is natuurlijk dat je met betrekkelijk eenvoudige dingen op een klein ander spoortje gebracht wordt zodat je niet in de krant hoeft te gaan bladeren wat we nu weer uitgebreid gaan doen.”
Luister naar de podcast.
Boekpresentatie Alles uit de kast
Op 4 oktober werd in de Amsterdamse kookboekenwinkel De Sperwer het eerste exemplaar uitgereikt aan één van de geïnterviewden, Ronald Giphart, die het boek heeft ingewijd door er meteen iets uit te gaan koken.
Lees hier het verslag of bekijk het filmpje op Foodtube.nl
Volkskrant magazine: Lief culidagboek: de bezetenheid van de kookblogger
‘Wat vind je nou echt leuk?’ vroeg een vriend van Karin Luiten simpelweg toen ze in haar zesde jaar als account manager in het bedrijfsleven bekende dat ze zich op maandagochtend naar de zaak moest slépen. ‘Koken en tekenen’, was haar onmiddellijke antwoord. Daarna, lachend: ‘Maar ja, daar kan ik mijn brood niet mee verdienen.’ Toch begon ze – als hobby dan maar – een website, Koken met Karin, met recepten en illustraties… Lees verder.
Marketingfacts: Koken met Karin als personal brand
Komend najaar verschijnt een boek over personal brands, met daarin interviews met personen die hun merkpositie grotendeels verworven hebben dankzij nieuwe media. Koken met Karin mocht het spits afbijten. Lees een verkorte versie van het interview of beluister de podcast.
Bizz.nl: ‘Exit Sonja Bakker. Kom er maar in Karin Luiten’
‘Ze saneerde in haar eentje zo’n beetje de hele Nederlandse economie, dus over Sonja Bakker geen kwaad woord. Maar hoelang zij nog op haar troon blijft? De Kookboekenkoningin krijgt zware concurrentie van een andere échte onderneemster: Karin Luiten.’ Lees verder.
Interview: Is dit het nou?
‘Karin Luiten begon na een talenstudie en een zakelijke carrière in achtereenvolgens de opera en sponsored magazines in 2005 voor zichzelf onder de naam ‘Koken met Karin’. Benieuwd hoe zij op dat idee is gekomen en dat vervolgens heeft uitgevoerd?’ Lees het interview op de website van Brigitte van Tuijl, coach en auteur van het boek Ontdek wat je écht wilt.
Boek: De huisarts die liever stukadoor was
Fluitend naar je werk, wie droomt er niet van? Ik wel, daarom heb ik mijn baan opgezegd om me op Koken met Karin te storten. Het journalistenduo Manon Sikkel en Marion Witter wilde er alles over weten en interviewde me voor hun nieuwe boek. Met daarin ook nog 18 andere inspirerende carrièreswitchers, zoals de econoom die brood ging bakken, de advocate die ging masseren, de internetondernemer die nu straatkinderen in Lombok opvangt en de luchtverkeersleider die diepzeeduiker werd.
ELLE Eten: ‘Stappen met Karin’
‘Voor wie denkt dat blind bakken gevaarlijk is en alleen al bij de uitspraak van plateau fruits de mer het keukenschort terug op het haakje hangt is er internetchef Karin Luiten.’ In magazine ELLE Eten vind je elk nummer een stap-voor-stap recept van Koken met Karin. Niet met een poppetje, maar in levenden lijve… Zoals: snelle kipcurry, Amerikaans meatloaf, omelet, aardbeientaart en natuurlijk het eerdergenoemde plateau fruits de mer.
Magazine Super de Boer: ‘Lekker Leven’
Elke maand bedenk, schrijf en illustreer ik het kinderkatern ‘Alles Kids’ in het hart van het magazine. Met recepten, maar ook spelletjes, moppen, knutseltips, een traktatie-idee en een rebus. Elk nummer heeft een ander thema, dus elke keer weer verrassend anders. Het magazine is gratis verkrijgbaar bij alle supermarkten van Super de Boer en wordt bovendien huis aan huis bezorgd bij 1,7 miljoen huishoudens in heel Nederland.
Gourmand World Cookbook Awards 2007: Het Koken met Karin kookboek is voor Nederland uitgeroepen tot beste debuutkookboek en kookboek met de beste illustraties! Voor deze wereldwijde competitie werden 6000 boeken ingestuurd vanuit 107 verschillende landen.
In2Lifestyle.nl: Kookboek van de maand
De website in2lifestyle.nl riep mijn boek uit tot Kookboek van de maand en voelde me aan de tand over het ontstaan van het boek en mijn kookfilosofie.'”Het is gewoon een kwestie van doen en dan komt het allemaal wel goed”, aldus Karin.’Lees hier het interview.
BNR Nieuwsradio: ‘Aan de slag met Paul van Liempt’
Naar aanleiding van de tweede druk van mijn kookboek sprak ik op 12 november met verslaggever Paul van Liempt over het gegeven dat Nederlanders koken vaak zien als iets dat helaas elke dag weer ‘moet’. Over het feit dat de bestverkochte kookboeken dieetboeken zijn, terwijl lekker koken en gezond leven prima samen kunnen gaan. Over de opmars van kant-en-klaar en pakjes & zakjes, terwijl zelfgemaakt lekkerder, goedkoper, gezonder én vaak net zo snel is. Kortom: over hoe we het plezier weer terug kunnen brengen in de keuken. Luister naar de podcast.
Radio 5 Wekker Wakker: ‘Koken met kliekjes’
Kliekjes in de koelkast, wie heeft ze niet? Maar zijn ze nog wel goed? En wat kun je ermee? In de radio-uitzending van 30 augustus sprak ik erover met presentatie-duo Henk Mouwe en Martine van Os en beantwoord ik vragen van luisteraars. Luister naar de podcast.
Esta: ‘Het lekkere werk’
Alles wat je altijd al van Karin wilde weten. Waar kun je haar ‘s nachts voor wakker maken? Welke geheime adresjes heeft ze?
Lees het in Esta. Bekijk het artikel (pdf).
Elsevier: ‘Leer online koken met Karin’
‘Menig hobbykok heeft een eigen website, maar weinigen springen er uit. ‘Koken met Karin’, de site van de voormalige accountmanager Karin Luiten slaat zo aan dat ze inmiddels het land rondreist om in vooraanstaande boekwinkels haar eerste boek te signeren.’
Lees verder.
NRC Handelsblad: ‘Zoekmachinevriendelijk leren schrijven’
Zoekmachines als Google spelen een grote rol bij het trekken van online bezoekers. Op mijn weblog koken.blogo experimenteer ik er volop mee, en met opvallend veel succes. Journalist Marie-José Klaver van NRC Handelsblad verwerkte mijn bevindingen in een artikel.
Radio 1 Tros Nieuwsshow: ‘Wat eten we met kerst?’
In de kerstuitzending (23 december) van de Nieuwsshow op Radio 1 besprak ik met Peter de Bie en Mieke van der Weij de kerstkooktrends. Over de afhaalmichelin, kant-en-klaar-etiketten en het fonduepercentage.Hier kun je het gesprek naluisteren.
NRC Handelsblad: ‘Koken met Kerst’
Zelfs NRC geeft de voorkeur aan de kerstmenu’s van Koken met Karin! Lees hier het artikel.
Filmpje!
Korte home-made filmpjes vanuit de keuken van Koken met Karin. Geen complete gerechten, maar handige kooktechnieken en culinaire tips en trucs. Hoe splits je een ei, hoe maak je mayonaise, hoe tover je snel een borrelhapje in elkaar? Hier vind je steeds een nieuwe aflevering.
Zestz.com: ‘Koken met Karin schrijft kookboek’
‘Weblogger Koken met Karin publiceert bij Gottmer-Becht haar eerste kookboek. Het verschijnt in februari 2007…’ Lees verder
The BOBS (Best of Blogs): Koken.blogo genomineerd
In de internationale weblogcompetitie The BOBS (The Best of the Blogs) 2006 is Koken.blogo genomineerd voor Beste Nederlandse weblog. Dit jaar doen Nederlandse weblogs voor het eerst mee. Van de 376 Nederlandse aanmeldingen zijn er slechts 10 genomineerd. Lees meer
NRC Handelsblad: ‘Smullen van de beste weblogs’
Ter gelegenheid van de uitreiking van de Dutch Bloggies 2006, prijzen voor de beste weblogs van Nederland komen drie genomineerden aan het woord over de onstuitbare opmars van het weblog. Koken.blogo was genomineerd in de categorie Beste Nieuwkomer en Beste Themaweblog. Wat is er zo leuk aan bloggen? “Het is snel, je kunt het op elk moment van de dag doen, je hebt totale vrijheid en je kunt anderen deelgenoot maken van wat je zelf leuk, lekker of interessant vindt.”Lees het artikel of bekijk de pdf
Intermediair: ‘Bloggen voor je boterham’
‘Kun je leven van een weblog? Een klein deel van de miljoenen bloggers over de hele wereld wél.’ Koken.blogo nog niet, maar da’s een kwestie van tijd en optimisme… Intermediair was in ieder geval geïnteresseerd in mijn mening voor een artikel onder de toepasselijk culinaire titel Bloggen voor je boterham. “Met teksten als ‘Vandaag heb ik andijvie gegeten’ red je het niet.”
www.wijnsuggestie.nl:
Column ‘Over wijn-Alzheimer en het nut van Campari’
‘Wijn en spijs: is er een mooiere combinatie denkbaar? Laatst zat ik bij een feestelijk veelgangendiner met evenzovele bijpassende wijnen naast iemand die de hele avond cola dronk omdat hij echt niet van alcohol houdt. Welk een droefenis! Maar wijn is ook zo fijn ín het eten. Veel gerechten knappen er acuut van op. De meeste alcoholica zijn trouwens culinair inzetbaar.’
Nr. [1]: ‘Working Women’
Het voorjaar/zomernummer van het nieuwe modemagazine Nr. [1] wordt in een oplage van 180.000 exemplaren verspreid via 23 modewinkels in heel Nederland. Drie ‘working women’ showen de nieuwe collectie en vertellen over hun werk en kleding.’Karin heeft een culinair adviesbureau. Ze catert, geeft kookworkshops en op haar website Kokenmetkarin.nl vind je heerlijke recepten die veel effect scoren. “Aan broeken doe ik niet, daar voel ik me heel ongemakkelijk in”.’ Bekijk het artikel (pdf)
Reformatorisch Dagblad: ‘Luie peren per mail’
‘Karin zal haar klanten geen sprinkhanen laten frituren. Met haar twee websites, mailings en workshops leert ze mensen hoe je gewoon lekker kunt koken met weinig moeite en een groots effect. “Ik ben gespecialiseerd in gerechten die er ingewikkeld uitzien, maar dat echt niet zijn.”Lees het artikel
Dining & Wining: ‘Karin kookt ook!
De eerste kookherinnering, favoriete gerecht, kookfobieën, onmisbare ingrediënten, het meest teleurstellende stuk keukengereedschap: collega-blogger Aldo vraagt Karin het hemd van het lijf. Lees het artikel
De Superhuisvrouw – SBS6: Kliekjesworkshop
In het tv-programma De Superhuisvrouw van SBS6 helpt handige regeltante Anna orde scheppen in vastgelopen huishoudens. Moeder van drie kleine kinderen Mariska vindt koken maar lastig en het schiet er vaak bij in. Daarom geeft Karin haar een kookles, speciaal gericht op kliekjes die ze zelf had meegenomen. Aardappelpuree verandert in krokante kroketjes en gekookte groenten eindigen in een lekkere boerenomelet.
Hier kun je het fragment bekijken.