(4 personen)
Bereiden: 25 minuten
In de pan: 4 uur
Steeds meer supermarkten en ‘gewone’ slagers verkopen in december wild. Een mooie aanleiding voor deze heerlijke goulash. Het ultieme onthaastingsrecept: weinig werk, en dan 4 uur heel zachtjes laten stoven tot het vlees mals en gaar is, en je hele huis heerlijk gezellig ruikt. Dus niet stressen voor de kerst, maar lekker bij de kachel zitten met een glaasje wijn en rustig afwachten tot je aan tafel kunt.
Nodig:
2 kleine uien
2 rode paprika’s
150 gram dunne sperziebonen
6 kruimige aardappels
100 gram spekjes of bacon
1 el olijfolie
600 gram stoofvlees van wild (liefst gemengd)
1 el tomatenpuree
1 dl rode wijn
3 dl wild- of runderfond
1 laurierblad
2 takjes verse tijm
1 teen knoflook in de schil
1 tl gemengde peperkorrels
1/4 tl kummel of karwijzaad
150 g diepvrieserwten
- Snij de uien in smalle partjes.
- Snij het vruchtvlees van de paprika’s in kleine vierkantjes.
- Haal de sperziebonen af.
- Schil de aardappels en snij ze in blokjes.
- Bak de rookspekreepjes uit in wat olie in een grote braadpan.
- Snij het stoofvlees in blokjes van ± 3-4 cm en roerbak ze op hoog vuur bruin.
- Voeg de uien, paprika en tomatenpuree toe en bak het mengsel al roerend 3-4 minuten.
- Schep het vlees uit de pan.
- Schenk de wijn in de pan en roer de aanbaksels los.
- Roer de helft van de fond erbij en breng aan de kook.
- Schep het vlees weer terug, voeg kruiden, knoflook en specerijen toe en dek de pan af.
- Stoof het vlees in 4 uur zacht en gaar.
- Schep na 3 ½ uur de aardappels erbij en 15 minuten later de sperziebonen en doperwten.
- Voeg eventueel af en toe wat fond toe als het geheel te droog wordt.
Serveren: Lekker met paddestoelenrisotto.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!