Koken met Karin is de alias van kookboekenschrijfster en culinair journalist Karin Luiten. Ik kook, schrijf en teken sinds 2005 fulltime voor mijn beroep. Er staan intussen twintig kookboeken op mijn naam, die alles bij elkaar 91 drukken beleefden en waarvan er driehonderdvijftigduizend verkocht zijn. De bestsellerserie ‘Zonder pakjes en zakjes’ is het meest bekend. O, en dan had je ooit ook nog mijn zes culinaire scheurkalenders. Sinds 2010 schrijf ik elke zaterdag in dagblad Trouw en daarnaast ben ik te huur voor culinaire teksten, columns, recepten, illustraties of foodstyling. Ik woon afwisselend in Amsterdam en in Normandië. Laatste wapenfeit: intussen ben ik mijn eigen Uitgeverij Rood begonnen.
Zo, dit was de korte samenvatting. Wie nu nieuwsgierig is geworden, die leze rustig verder.
Lol en handigheid
Koken en kookboeken zijn al jaren hot, maar nog steeds zijn er velen die koken vooral zien als lastig en tijdrovend en een dagelijks terugkerend ‘help wat moeten we vandaag nou weer eten’. Zo jammer. Terwijl je beslist geen uren in de keuken hoeft te staan om iets lekkers op tafel te kunnen toveren. En pakjes of zakjes heb je er al helemáál niet voor nodig. Je moet er gewoon een beetje lol en handigheid in krijgen.
Van appeltaart tot au pair
Overigens heb ik zelf het koken niet bepaald met de paplepel ingegoten gekregen. Ik ben opgegroeid in een aardappel-groente-vleesgezin waar ik niet veel meer deed dan af en toe een appeltaart bakken. Totdat ik als zeventienjarige een jaar als au pair naar Zwitserland vertrok en plots geacht werd elke dag een maaltijd te realiseren voor drie kleine koters. Tja, dan moet je wel. Kookboeken en tijdschriften bleken mijn redding, en vervolgens: trial & error. Het was het begin van een kookliefde die niet meer overging.
Kleine moeite, groot effect
Jaren, studie en banen later begon het te kriebelen, zegde ik mijn vaste baan op en startte ik in 2005 als een van de eersten in Nederland een foodblog met illustraties en kookvideo’s, waarna al snel het eerste kookboek volgde, en daarna een hele serie. Ik zie het als mijn missie om het plezier in de keuken terug te brengen, aan de hand van mijn motto ‘kleine moeite, groot effect’: gerechten die makkelijk zijn om te maken, maar die er wel uitzien en smaken alsof je je enorm hebt uitgesloofd. Echt waar, iedereen kan het. En dus zoals gezegd zonder knutselvoer uit de voedingsmiddelenindustrie, want jazeker, daar heb je mijn stokpaardje te pakken.
Blog en site ineen
Ruim een decennium lang had ik een aparte website (kokenmetkarin.nl) en een weblog (koken.blogo), maar die zijn in 2016 eindelijk handig samengevoegd tot één. Op deze plek praat ik je in de breedste zin des woord bij over alles wat met lekker eten te maken heeft. Uiteraard met recepten, zoals die uit Trouw, maar ik schrijf ook over opvallende culinaire zaken die ik tegenkom, over andermans kookboeken, over bezienswaardige kookprogramma’s op tv, over bijzondere ingrediënten en nieuwe producten of handige kookspullen. Ooit was ik kookfilmpjespionier, maar omdat intussen iederéén kookvideo’s maakt, ben ik er zelf maar weer mee opgehouden. Alle filmpjes staan echter nog wel online. Daarnaast ben ik actief op twitter/X, facebook, instagram, linkedin, bluesky en pinterest.
Inspiratie
Voor een culischrijver is alles materiaal. Zo leidde een onfortuinlijke val en een gebroken kaak in voorjaar 2019 tot de speciale website www.zachtvoedsel.nl. Een handige vijftiendelige serie vol praktische tips en recepten voor iedereen die om wat voor reden dan ook een tijdje niet normaal kan eten.
En kijk ook eens op mijn pagina met nieuwsberichten.
Overigens berust op al mijn teksten, recepten, illustraties en foto’s copyright, ja, ook als het online staat.