Inmiddels vind je ruim tien jaar elke zaterdag mijn rubriek in het weekendmagazine ‘Tijd’ van dagblad Trouw. Daarin staat elke week een populair kant-en-klaargerecht centraal. Uit een zakje, uit een pakje, uit een stoombakje, uit een potje, uit blik of uit de diepvries. Ik laat zien wat er aan ingrediënten eigenlijk allemaal inzit; die kleine lettertjes op de verpakking die we gemakshalve vaak overslaan. Ik heb ze voor je overgeschreven, dus kijk maar eens goed. Soms heb je werkelijk geen idee wat het allemaal is. Wat in ieder geval opvalt: in mijn doe-het-zelfversie zitten een stuk minder ingrediënten.
Zelf maken is soms (maar lang niet altijd!) iets meer werk, maar daar staat tegenover dat het gegarandeerd lekkerder is en gezonder, want zonder wat voor toevoegingen dan ook. Bovendien gaat elk recept steevast vergezeld van een serie kan-niet-mislukkentips.
Voor de nieuwste recepten koop je natuurlijk de krant, maar hier vind je steeds (maar dan met een verplichte week vertraging) de laatste afleveringen online. Doe het lekker zelf!
Collector’s item
Mijn antipakjesrubriek mocht zich op 2 juli 2016 verheugen in de 250e aflevering. Op die datum verscheen daarom een speciaal jubileumnummer van Tijd, met naast mijn 250e aflevering (voorde gelegenheid een feestelijke frambozenpudding) ook een uitgebreid themaverhaal over de stand van zaken in het land op pakjes- en zakjesgebied plus een wereldgerechtenpakjestest door een Italiaanse, Franse en Indonesische restaurantkok. Een collector’s item! En in september 2018 vierde ik, uiteraard met taart, mijn tien jaar bij de zaak.
Koken mét pakjes
Hij bestaat echt, chef Anton uit de Knorr-televisiereclame. Nee, hij is geen acteur, maar inderdaad; kok bij Knorr. En bij Unox, Conimex, Bertolli en Calvé. En hij nodigde mij uit in het hol van de leeuw, bij pakjesfabrikant Unilever. Uiteraard deed ik daar verslag van, en dat kun je hier lezen in Trouw.
Speciale series
Soms gaat mijn antipakjesrubriek even in de ijskast voor een tussendoortje in de vorm van een speciale serie. Hier vind je de recepten terug van vorige series, zoals de cursus basistechnieken, de wereldgerechten (maar dan echt), de serie koken op de camping, mijn Ronde van Frankrijk of rondje Europa, de Karin-in-de-bonenreeks, de collectie feestdesserts, de speciale visrecepten en de schelpenmaand.
Bonustip:
De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Zónder pakjes & zakjes, plus het vervolg, deel 2, of beide in één verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het groentevervolg daar weer op: Slim zónder pakjes & zakjes, dat onlangs verscheen in een nieuwe cover.