Vandaag wederom een vegetarisch kookboek, maar dan een heel andere dan het vorige week besproken Hoge Hakken Lekker Vega. Dit is meer het serieuzere werk. Om te beginnen is het het Vegetarisch basiskookboek twee keer zo groot en twee keer zo dik. En geschreven door Sonja van de Rhoer, al dertig jaar een begrip op culinair gebied met al zestig kookboeken op haar naam.
Basiskookboek
Dit boek gaat een stapje verder dan alleen maar af en toe een dagje zonder vlees. Er is veel informatie over voedingsstoffen als eiwit, ijzer en vitamines. Handig voor de (beginnende) vegetariër, maar ook als je zoon of dochter ineens vegetarisch wordt, of als er mensen komen eten die geen vlees eten. Dit is dan ook met recht een BASISkookboek.
Rauwe aubergines
Elk recept gaat vooraf door een klein en praktisch verhaaltje. Geen persoonlijke anecdotes, maar nuttige informatie over hoe je bietjes klaarmaakt of waarom er schimmel op bepaalde kaas komt.
Naast de recepten ook veel nuttige kaders met weetjes, zoals waarom je bij aubergines pas op het laatste moment steel en blad moet verwijderen, en waarom je ze niet rauw kunt eten.
Teff
Tussen de recepten door vinden we themapagina’s met productinformatie, bijvoorbeeld over olijfolie en ander olieën, over granen (boekweit, gerst, quinoa en het mij zowaar onbekende teff), over noten (van amandel tot walnoot), ja zelfs over wat je op je brood kunt smeren.
Geen receptfoto’s
En boek bomvol informatie dus, en bovendien stijlvol vormgegeven, met paginagrote foto’s van krakend vers spul. Van waterkers tot prei, van aardbeien tot bloemkool. Levensgrote gatenkaas en larger than life tuinboontjes, maar helaas geen receptfoto’s. En dat is toch jammer, want nu springen de recepten zelf minder in het oog.
Morgen een verrassend magnetronrecept uit het boek.
Sonja van de Rhoer, Vegetarisch basiskookboek, uitg. Van Dishoeck, ISBN 9789047510000, € 29,95