(± 6-8 stuks)
Bereiden: 7 minuten
In de pan: 3 uur
Niets makkelijkers dan zelf stoofpeertjes maken, je hebt alleen wat geduld nodig. Ideaal om de avond tevoren alvast te maken, je hele huis gaat er lekker van ruiken. Je kunt er een goedkope fles rode wijn voor gebruiken, of juist eentje uit een heel oud kerstpakket die niet meer lekker is om te drinken. Maar ook allerlei verschillende restjes rode wijn (of port). Ook met de specerijen kun je naar hartelust variëren.
Nodig:
1 kg stoofpeertjes (± 6-8 stuks)
1 fles rode wijn
1 kaneelstokje
1 citroen
3 kruidnagels
3 kardemompeulen
2 steranijs
10 zwarte peperkorrels
100 g suiker
- Schil de peertjes maar laat de steeltjes eraan zitten.
- Doe ze in een pan.
- Giet de wijn erbij.
- Vul aan met water tot de peertjes onderstaan.
- Schil met de dunschiller repen van de schil van de citroen.
- Doe die in de pan, samen met alle andere ingrediënten.
- Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur aan de kook komen.
- Laat op het allerlaagste vuurtje dan nog 2,5 uur zachtjes trekken (zonodig met een plaatje eronder).
- Controleer of de peertjes mooi zacht zijn en zet dan het vuur uit.
- Laat ze in de pan rustig afkoelen.
Serveren: Warm, lauwwarm of koud. Lekker bij allerlei soorten rood vlees en wild (bijvoorbeeld hertenbiefstukjes).
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!