Vanavond begint bij de BBC weer een nieuwe dagelijkse serie van Masterchef professional. Ik hoop niet, waarde lezer, dat u nu vermoeid de wenkbrauwen optilt, ‘daar heb je háár weer met d’r Masterchef, want heus, u weet niet wat u mist. Als u teveel naar de Nederlandse televisie kijkt, bent u wellicht vergeten dat kookprogramma’s over eten dienen te gaan. Niet over roddel en achterklap of vage BN-ers met hun besognes zoals in Hilversum en Aalsmeer helaas te doen gebruikelijk. Op de BBC hebben ze dat beter begrepen. Daar gaan kookprogramma’s over koken en over eten. Raar maar waar. Stapels eten, close in beeld. En vooral: wat je ermee doet. Een ware verademing.
Die kale
Masterchef is op kookprogrammagebied daar weer het summum van. Wekenlang kun je erdoor aan de buis gekluisterd raken. Deze nieuwe serie is niet gewijd aan amateurs, maar aan professionals, dus professionele koks die zichzelf nog verder willen opstoten in de vaart der culivolkeren. Dit keer zonder vast jurylid John Thorode (‘die donkere’) maar wel met Gregg Wallace (‘die kale’) en gelauwerd topchef Michel Roux junior.
Inktvis en ossenstaart
Elke weekdag is er een programma van drie kwartier. Wat staat er zoal op het menu? Vanavond gaan Roux en Wallace op zoek naar jonge chefs. Morgen moeten de kokkies aan de slag met artisjokken en rundvlees. Woensdag komt de inktvis aan de beurt, donderdag het uitbenen van een ossenstaart . En vrijdag zijn de kwarterfinales, dan moeten de koks elkaar al kokend eruit knikkeren.
Masterchef professional, elke werkdag op BBC 2 zo rond negen uur (maar de tijden verschillen per avond, dus let op!)