Wat doe je als pakjesgigant met een Italiaanse klassieker waar niks meer aan te verbeteren valt? Dan verander je de verpakking. Zo heeft de ‘Italiaanse lasagne’ van Knorr uit de serie ‘Wereldspecials’ tegenwoordig een doorkijkvenster waardoor je een assortiment van vier zakjes beregezellig boven elkaar ziet zitten. Da’s toch weer een heel ander stukje beleving naar de mensen toe, nietwaar?
Uit een pakje: Knorr Italiaanse lasagne
Lasagnebladen: tarwebloem
Tomatensaus: Zonnebloemolie, tomatenpoeder 20%, aardappelzetmeel, uipoeder, suiker, volledig geharde raapzaadolie, zout, gistextract, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano, tijm, rozemarijn, laurierblad, peper, nootmuskaat.
Italiaanse kruidenmix: Ui, zout, lavaswortel, aardappelzetmeel, suiker, basilicum, roompoeder, peterselie, peper, knoflookpoeder, oregano.
Bechamelsausmix: tarwebloem, palmvet, aardappelzetmeel, maltodextrine, zout, gedroogde glucosestroop, melkeiwit, uipoeder, gistextract, nootmuskaat, peper, peterseliewortel, suiker, geconcentreerd groentesap (selderij, wortel, prei, ui), karamelsiroop, aroma.
Zelf toevoegen: 200 g (mager) rundergehakt, 250 g Italiaanse groentemix, 500 g passata (tomatensaus), 250 ml halfvolle melk, 50 g geraspte kaas, 1 eetlepel olie
Bovendien gaat de fabrikant erg met z’n tijd mee. Willen klanten liever geen e-nummers en andere enge dingen? Dan halen we die eruit. Lof en hulde. Maar wacht even, wat komt er voor in de plaats? Om te beginnen zes keer suiker, tel maar na. Wat ook opvalt: de ‘tomatensaus’ bestaat voor 20 procent uit tomatenpoeder en daar moet u dan zelf nog extra gekochte passata (lees: tomatensaus) door klutsen. Voor de ‘bechamelsaus’- zoals u weet een doodsimpel mengsel van boter, bloem en melk – moet u zelf nog melk toevoegen aan de mix.
Ja, ho, wacht eens even. Hoe dom denken ze bij Knorr dat wij consumenten zijn? Dan kunnen we net zo goed de hele boel zelf maken. Tijd voor een oersimpel basic lasagnerecept. Echt eentje voor dummies. Zonder bechamelsaus want dat vindt u een hoop gedoe. Met ingekookte tomaten uit een pak. Dat mag, doen Italianen zelf ook. Die tomaten zijn vaak rijper dan verse en behalve het koken is er niets mee gebeurd. Deze week gebruiken we kant-en-klare lasagnevellen. Volgende week gaan we die ook zelf maken.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1 pak lasagnevellen (u heeft waarschijnlijk niet het hele pak nodig)
400 g rundergehakt
2 pakjes gezeefde tomaten (à 330 ml, ook wel ‘tomato fritto’ of ‘passata’)
250 g kastanjechampignons
200 g geraspte oude kaas
250 g ricotta
1 groot ei
scheutje olijfolie
1 eetl gedroogde oregano
zout & peper uit de molen
Doen:
Snij de champignons in plakjes. Bak het gehakt rul in wat olie in een hapjespan. Doe de champignons erbij en roerbak een paar minuten mee tot ze zacht beginnen te worden. Giet de 2 pakjes gezeefde tomaten erbij plus oregano, zout en flink wat gemalen peper. Laat zonder deksel op hoog vuur 10 minuten lekker pruttelen. Maak de droge lasagnevellen nat onder de kraan. Bedek de bodem van een ingevette ovenschaal met lasagnevellen, daarop een laagje gehaktsaus plus wat geraspte kaas. Dan weer lasagnevellen, et cetera. Zorg vooral dat de pasta tot in de hoekjes bedekt is met saus, Eindig bovenop met pastavellen. Klop in een kom het ei los en meng met ricotta en wat zout en peper tot een gladde saus. Verdeel dit over de bovenkant. Bestrooi met de rest van de geraspte kaas. Laat nu minstens 15 minuten staan (langer mag ook) en bak een half uur in een hete oven ( 200 °C) tot de bovenkant mooi gekleurd is.
Tips:
- Dit is de basic versie. Wie wil, fruit eerst een gehakte ui, knoflook en wat verse tijm/rozemarijn voordat het gehakt de pan in gaat en roert daarna nog wat verse basilicum door de saus.
- Wie extra groente wil voegt dunne plakjes of slierten courgette (kaasschaaf!) tussen gehakt en pastavellen.
- Gedroogde pastavellen nooit voorkoken, dat wordt een kliederzooi. Maar om te voorkomen dat het taaie dingen blijven maakt u ze a) eerst nat en b) laat u de schaal een tijdje staan voordat hij de oven ingaat, zo kan de pasta goed vochtig worden.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .