Dit is alweer de laatste aflevering van mijn aspergemaand en er is verdorie nog zoveel niet aan de orde gekomen! Op de valreep wil ik in ieder geval nog even een drietal hardnekkige misverstanden uit de weg ruimen.
1. Asperges zijn draderig
Dan heeft u domweg te zuinig geschild. En dat geldt zeker in geval van uitgedroogde exemplaren van kiloknallende grootgrutters. Tja, hadden we allemaal maar een aspergeboerende buurman, want ach, wat zijn versgestoken exemplaren een wereld van smaakverschil. Tip: leg asperges na het schillen een kwartier (of langer) in koud water, daar knappen ze van op.
2. Asperges kook je in een aspergepan
Nee, vooral niet. Het idee is leuk, asperges rechtop in een hoge, smalle pan zodat de tere kopjes boven het water uitsteken en aldus niet tot prut koken, maar in de praktijk zakken de stengels in zodra ze wat zachter worden en zit u alsnog met een bende. Neem liever gewoon een wijde pan waar ze liggend inpassen, die kopjes redden zich wel. Tenzij het recept vraagt om asperges in stukjes, dat kan in elk klein pannetje en dan voegt u de kopjes gewoon iets later toe.
3. Aspergekookwater gooi je weg
Driewerf neen! Al weken beveel ik aan om soep te maken van aspergekookwater, of – nog beter – aspergeschilafvalbouillon. ‘Wanneer komt er een soeprecept?’ volgden de onvermijdelijke lezersmailtjes. Niet. Ik heb al vaker aspergesoep in de krant gehad (kijk hier of hier voor een recept) en ik benut deze laatste aflevering daarom liever voor iets anders: risotto.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.
De aspergerecepten uit de serie die nog wél online staan:
Klassieke asperges met hollandaisesaus
Sambal goreng asperges
Aspergesoep van schillenwater
Aspergekroketten
P.S.
Waar zijn de pakjes en zakjes? Die blijven even in de kast want dezer weken zit ik in een aspergeserie. Lees hier mijn aspergereportage.