Wat doe je met een potje lavendelsuiker van Verstegen waar ik het gisteren over had? Ik wist het eerst ook niet. Wekenlang stond hij me vanaf een keukenplankje toe te sjansen, maar uiteindelijk had ik dan tijd en zin om er madeleines mee te bakken. Fluitje van een cent, binnen tien minuten staan ze in de oven. En het enige wat je hoeft te doen is de gewone (basterd)suiker gedeeltelijk te vervangen door lavendelsuiker. Die je volgens mij ook makkelijk zelf kunt maken door een paar takjes verse lavendel in een pot (basterd)suiker te stoppen, net als met een vanillestokje.
Het uiteindelijke effect was subtiel, als je een steviger lavendelsmaak wilt, pas je de hoeveelheden iets aan, maar neem niet teveel, dan wordt het weer zepig. En dat kan ook niet de bedoeling zijn.
Nodig voor circa 24 madeleines:
100 gram gesmolten boter
90 gram witte basterdsuiker
25 gram lavendelsuiker (of 1 verfrommeld takje gedroogde lavendel plus 10 gram suiker extra)
2 eieren
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 theel bakpoeder
snufje zout
Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de gesmolten boter, basterdsuiker en lavendelsuiker door elkaar. Klop de eieren erdoor. Voeg door een zeef bakmeel, bakpoeder en zout toe en schep erdoor (nu niet meer kloppen). Verdeel over een madeleinevorm. Ik gebruikte zowel een gewone madeleinevorm als een vorm voor minimadeleines, die zijn zo mogelijk nóg lekkerder (en je hebt er meteen drie keer zo veel 😉 Metalen vormen moet je eerst goed invetten met boter, bij siliconenvormen hoeft dat niet. Zet circa 10-12 minuten in de hete oven. Let op dat de oven goed voorverwarmd is, anders rijzen ze niet voldoende. Haal ze eruit zodra ze mooi goudbruin zijn.