Bonen zijn een uitstekende bron van eiwitten en daarmee buitengewoon geschikt als vleesvervanger, maar nu wil het toevallige feit dat bonen juist zo goed combineren mét vlees. Vooral het wat stevigere, ik zou bijna zeggen boerterige werk als worsten, saucijzen en karbonades. Dus we doen dit keer bonen met ballen. Ik noemde het aanvankelijk ‘bonenstoofpotje’ maar dat slaat nergens op, want bonen hoeven niet te stoven. Die heeft u immers vooraf al gekookt, of u heeft gewoon hoppekee een blik open getrokken, want er is natuurlijk helemaal niks mis met bonen in blik. Een beetje bonenschotel is razendsnel klaar, dat is juist het leuke. Voor dit gerecht heb ik geëxperimenteerd met zelfgekookte ogenboontjes, met twee soorten bonen uit blik (kleine witte bonen en grote limabonen) en zelfs met een combi van half zelfgekookt en half uit blik. Werkt allemaal even goed.
Dus doe vooral waar u zin in heeft maar neem van mij aan dat vooral de toepassing van twee verschillende formaten bonen lekker wegeet en er bovendien aantrekkelijk uit ziet. Over uiterlijk gesproken, zelf vind ik witte bonen gezelliger kleuren dan bruine, als contrast met die gehaktballetjes, maar ook dat moet u helemaal zelf weten.
Mag ik u tenslotte nog één goedbedoeld advies geven? Ga niet eigenwijs doen en rundergehakt nemen. Of nog erger: máger rundergehakt. Ballen behoeven vet, anders worden het gortdroge gevallen. En daar kan geen boon tegenop. Lamsgehakt daarentegen, dat is dan weer wél een goed idee.
Recept:
Ook eens proberen? Ik zeg: doen! Hieronder staat het recept van mijn Wittebonenschotel (met venkelballetjes en spinazie) zoals het eerder in Trouw verscheen. Met venkelzaad door de gehaktballetjes, die bewust wat kleiner van formaat zijn (lees: pingpongbal), want dat betekent lekker extra veel ballen per persoon.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.