Altijd leuk, weer een nieuwe Donna Hay, die Australische bestseller-kookboekenauteur die grossiert in makkelijke, beeldschoon gefotografeerde recepten. Haar nieuwste boek heet No time to cook, waarvan ik aanvankelijk nog denk dat het een vergissing is, maar nee, zo heet het boek echt. Ik kan er niets aan doen, ik erger me wild aan gemakzuchtige Engelse titels voor Nederlandse uitgaves. Kon de vertaler werkelijk niets verzinnen of is er een speciale reden voor? De uitgeverij laat desgevraagd weten dat het een bewuste keuze is. “We hebben ervoor gekozen omdat we dit de meest krachtige en duidelijke titel vinden, die het beste past bij de uitstraling van het boek en bij de doelgroep.” Grmpf. Kom op jongens, onze wonderschone Nederlandse taal biedt ook legio mogelijkheden voor krachtige en duidelijke titels!
Babyblauw
Enfin, genoeg gezeurd, ‘t is verder een puik boek hoor. Ik ken Donna Hay als The Queen of White, maar ze is nu overgestapt op lichtblauw. Het hele boek heeft een babyblauwe gloed. Een flinke jongen is het trouwens geworden, het boek heeft bijna het formaat van een LP (als de oudere jongeren onder ons nog weten wat dat is). 240 recepten staan erin voor elk mogelijk moment van de dag, en ook nog allemaal gezond en snel op tafel. En dat is helemaal niets teveel gezegd.
Kunstige spaghetti
De foto’s zijn zoals altijd weer prachtig. Niet artistiekerig onscherp, maar kraakhelder, vol vers, fris spul. Alle recepten zijn voorzien van een foto, ofwel paginagroot, ofwel klein, smaakvol verdeeld over nette vakjes. Soms zie je een compleet gerecht zoals het er bij jou thuis ook uit zou kunnen zien, maar meestal zijn de ingrediënten gezellig naast elkaar gerangschikt in bord of pan. De spaghetti is kunstig gedraaid, de basilicumblaadjes komen kakelvers van de plant en de ham ligt in sierlijke reepjes een stilleven te wezen.
Edamame
De hoofdstukken hebben titels als ‘Snel & smaakvol’, wat net zo goed ‘Grillen’ had kunnen heten, want alles gaat in de grillpan. Tussendoor slimme pagina’s met veel snelle trucjes, van sausjes en marinades tot salades en toetjes. En zelfs mooie hapjes, van martini-olijven tot wasabi-edamamebonen, waarschijnlijk het enige ingrediënt in het boek dat je van Appelscha tot Zierikzee niet zo snel zult vinden.
Afwas
Er zijn speciale hoofdstukken voor gerechten waar maar één ovenschaal of pan aan te pas komt. Een koekenpan of braadpan – hier ‘kookpan’ genoemd, wat volgens mij trouwens iets anders is, maar goed. Handig, zegt Donna, want dat scheelt afwas. Kijk, zelfs daaraan heeft ze gedacht. Net als aan gerechten die makkelijk in te vriezen zijn. Zonder nadere uitleg staat er trouwens vaak ‘wij’ in de tekst, of ‘onze’. Heeft ze soms een leger assistenten? De inleiding is daarentegen wel heel persoonlijk: haar gezinsleven was aanleiding voor dit boek. Alleen jammer van die stijve zinnen als ‘Toen ik overwoog om een gezin te stichten’ en ‘twee zoontjes die wedijveren om onze aandacht’.
Donna Hay, No time to cook, uitgeverij Van Dishoeck, ISBN 9789047508953, prijs: tot 1 september € 24,95 daarna € 29,95
P.S.
Ik had je graag een recept gegeven uit het boek, bijvoorbeeld de heerlijke Kip met gesmolten mozzarella. Meteen zelf uitgeprobeerd, zie foto. Maar er is één klein probleempje: ik mag het recept niet geven.
Er moet namelijk eerst toestemming gevraagd worden in Australië want mevrouw Hay is voorzichtig wat er met haar spullen gebeurt. Helemaal begrijpelijk. Maar toen ik het formulier zag dat ik in moet vullen, vol termen als Circulation, Readership, Audience demographic profile, Section en Angle, toen haakte ik eerlijkgezegd af. Ik kan het niet opbrengen. Het is te mooi weer voor dit soort omslachtige dingen. Dus sorry lezer, het recept moet ik je schuldig blijven. Maar het was lekker hoor, neem dat maar van mij aan!