Woensdag gehaktdag: vroeger was daar een reden voor, maar tegenwoordig is het net zo makkelijk elke dag gehaktdag. Gehakt staat sinds jaar en dag bovenaan de lijst van meest verkochte vleessoorten in ons land, complete koeien en varkens worden er speciaal voor verhakseld.
Zie je gehakt, dan zijn de gehaktkruiden nooit ver weg. Ook al zo’n stukje vaderlandse trots. Hoofdingrediënt: zout. Heel veel zout. Kraait geen haan naar. Als ik daarentegen in een gehaktballenrecept een ferme theelepel zout voorschrijf omdat je anders flauwe hap krijgt, dan klimmen mijn lezers massaal in de pen en in de gordijnen.
Maar een gehaktbal heeft nu eenmaal zout nodig, het is niet anders. En ja, we consumeren allemaal elke dag te veel zout , maar heus, onze eigen snufjes zijn niet de boosdoener, niet die in de gehaktballen, niet die bij de aardappels, niet die in het pastawater. Welnee, driekwart (jazeker: 75%) van het zout dat we dagelijks binnenkrijgen komt via producten van de voedingsindustrie, dus alle pakjes en zakjes, blikken en potten en niet te vergeten stoombakjes en andere fabrieksfabrikaten.
Nu kun je in plaats van een schepje van dat witte strooispul ook eens iets anders gebruiken om je eten mee te zouten. Ansjovis bijvoorbeeld. Ook zout, maar het werkt tevens als smaakbommetje. En zonder dat het vissig wordt. En het gaat mirakels lekker samen met gehakt. Probeer het maar eens, in mijn recept voor deze Gehaktschotel met bloemkool uit de oven (daar lees je meteen ook waarom het woensdag gehaktdag is), maar dan zonder Maggi en gewoon zelfgemaakt. Wat helemaal niet zo ingewikkeld is als je denkt, want ook van meneer Maggi moet je er ook nog zelf bloemkool, ui, gehakt, aardappelschijfjes en een ei bij doen. Tja, dan kun je net zo goed álles zelf doen.
P.S. Heb je de smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2 of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .