Van de week had ik het al over zijn nieuwste kookboek Gordon Ramsay Kookt, nu is er ook een Gordon Ramsay blad op de markt: Koken met Gordon Ramsay. Een driewekelijks verschijnend tijdschrift, speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt en elke keer voorzien van een gratis dvd. Is het wat, voor 6,95, introductieprijs 4,95? Eerst maar even een vingertje heffen: dit is géén blad hoor jongens, dit zijn tien glimmende vellen papier met een nietje erdoor.Ik heb toevallig jarenlang magazines gemaakt, dus ik heb enig recht van spreken.
Reclame en spelfouten
Een tijdschrift behoort een ritme me te hebben, bevat een uitgekiende samenstelling van allerlei verschillende onderdelen die variëren in lengte en in uitvoering, denk aan artikelen, interviews, (foto)reportages, variarubrieken, commentaren en columns. Een verleidelijke mix van vertrouwde onderdelen maar toch elke keer weer verrassend. Ik vat het even snel voor u samen. Dit Gordonblaadje bestaat daarentegen simpelweg uit enkele recepten, die bovendien al eerder gepubliceerd in zijn boeken. Waarvoor ook maar meteen reclame wordt gemaakt. O ja, en ook voor de boeken van zijn vrouw, die er ook met een recept in mag. En dat alles gelardeerd met slordige spelfouten in de categorie d/t en een gebruiksonvriendelijke layout voor in de keuken.
F = food
De dvd dan? Die bestaat uit de eerste twee afleveringen van The F word, een televisieserie speciaal gewijd aan de opmaat voor kerstmis. Niet bijster actueel, in juni, maar goed. Die ‘F’ staat voor ‘Food’ uiteraard, zegt een schalkse Gordon meteen al aan het begin, wat dacht u anders? Er is speciaal een psychedelisch rood-wit televisierestaurant gebouwd voor 60 gasten waarin elke aflevering een driegangenmenu gemaakt wordt.
Kalkoenen
Nadat Gordon van de showbizztrap is gedenderd maken we kennis met de keukenploeg inclusief steeds wisselende stagiaires die hunkeren naar een baantje, met eega Tana en de vier kinderen Ramsay, met hun nieuwe huisdieren (zes kalkoenen getiteld Jamie, Nigella, Ainsley, Delia, Gary en Anthony), met een restaurantcriticus die zo te zien zelf ook heel erg graag beroemd wil worden, met elke keer een andere BE’er, met een wedstrijdje toetjeskoken tussen Gordon en een amateur, met veel quasi-spontane babbelgesprekjes en met een campagne om vrouwen weer terug in de keuken te krijgen.
Zin om te koken
Pfff, is u daar nog? Het is op z’n zachtst gezegd een tikje véél allemaal. En erg lawaaiig. Daar komt bij dat de serie voor de commerciële zender Channel 4 gemaakt is, en er dus om de haverklap ‘Welcome back at the F word’ klinkt en er oeverloos gevooruitblikt wordt naar straks en zometeen en volgende week. En toch, als Gordon gewoon thuis in zijn eigen keuken het hoofdgerecht maakt, en heel rustig en duidelijk uitlegt wat je moet doen en tussendoor ook nog wat superhandige tips geeft, dan krijg je meteen zin om te gaan koken. Zo zou het hele programma wel mogen zijn.
Kijkje in de keuken
Het concept is op zich leuk, namelijk dat je een idee krijgt van hoe een avond in een restaurant er nu écht uitziet, zowel voor als achter de schermen, maar er is domweg veels te veel met de haren bijgesleept. Want hup, daar gaat Gordon weer. Een babbeltje met Joan Collins, een babbeltje met de actrice die er trots op is dat ze geen pan in huis heeft, een babbeltje met de vee-arts over zijn zieke kalkoen en welja, tussendoor ook nog even snel een stagiaire afblaffen. Doodmoe word je ervan.