Ooit vies, vuig en voos, is havenstad Marseille de afgelopen jaren volledig getransformeerd tot een stad waar het goed flaneren is. De verkiezing tot Europese culturele hoofdstad in 2013 was aanleiding om de boel eens flink op te frissen en te vernieuwen, en dat zie je. Plus nog zonovergoten ook. Na mijn verhaal over de bouillabaisse en het recept van vissoep vandaag en de komende dagen een hele serie vol lekkere adresjes.
La Four des Navettes
Dit is de oudste bakkerij van Marseille, uit 1781. Drie opeenvolgende families hebben de bakkerij gerund en de oven wordt nog altijd met hout gestookt. La Four des navettes is vernoemd naar en beroemd om z’n ‘navettes’, stok-achtige koekjes met een inkeping erin, waar je met enige fantasie een bootje (‘navette’) in kunt zien. Vroeger werden ze slechts één keer per jaar gebakken, speciaal voor La fête de la Chandeleur op 2 februari. Nog altijd komt op die dag de aartsbisschop de koekjes inzegenen, waarna een processie volgt naar de basiliek hier vlak boven.Intussen heeft de bakkerij nog maar een klein beetje brood, voor de rest wijden ze zich aan navettes, in enorme hoeveelheden en niet meer één keer per jaar, maar elke dag. Bij de open deur geurt de oranjebloesem je al tegemoet. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst, maar nog steeds geldt: ze blijven wel een jaar goed. Gewoon even soppen in de thee. Of thuis even opwarmen in de oven, dat kan ook.
136, rue Sainte – maar er is ook een filiaal in het spiksplinternieuwe Les Docks.
Dame Farine
Een snoepje van een bakkerswinkel. De nog piepjonge Marie-Christine Aractingi is helemaal gek van bakken volgens de ouderwetse methode. Ze opende vorig jaar haar eigen bakkerij, Dame Farine, en wist zich meteen onmisbaar te maken in de hele buurt. Ze gebruikt bij voorkeur oude meelsoorten van diverse molens in de regio en maakt daar verrukkelijk brood mee, maar ook allerlei lekkere zoetigheden. Haar werkplaats is midden in de winkel, dus je ziet haar de hele dag door kneden en bakken. Goed adres om lunchpakket in te slaan, je bent hier immers vlakbij het strand.
77 avenue de la Corse
De kust
Vanuit bovengenoemde twee adresjes ben je al bijna bij de kust met de Corniche (de autoweg die als het ware los aan de bergwand hangt) en een aantal strandjes, zoals de Plage des Catalans. Even verderop zit het weggestopte havendorpje Le Vallon des Auffes, werkelijk een plaatje. Even zoeken hoe je er komt, maar vanaf de weg gaat er een trapje naar beneden. Volop bootjes en rommelende vissers, altijd leuk om naar te kijken. En drink dan meteen even koffie bij Fonfon op het ook al zo petieterig-knusse terrasje.De zee heeft elke dag een andere tint blauw, met nijdige witte schuimkopjes zodra de mistral op steekt. Wat trouwens extra mooi te zien is vanaf de Basiliek van Notre-Dame-de-Garde. Even een klim de heuvel op (of neem het toeristentreintje), maar dan heb je ook wat.
Greeter
Echt de moeite waard is om je te laten rondleiden in Marseille door een local. Een ‘Greeter’ is een vrijwilliger die je gratis en voor niks kunt boeken via de website. Op het aanvraagformulier kun je je specifieke interesses invullen, van eten en drinken (uiteraard!) tot architectuur of voetbal (l’OM is heilig hier…). Let op, niet alle Greeters spreken Engels, maar kom op zeg, dit is een mooie manier om je roestige Frans weer wat op te poetsen, en zelfs met handen en voeten komt een mens een heel eind.
Zelf spreek ik, ahum, gelukkig vloeiend Frans, dus ik kneep mijn handjes fijn met Max Peronne, een gepensioneerd kaashandelaar en koffieliefhebber, die me onvermoeibaar langs allerlei lekkere plekjes sleepte en overal mooie verhalen over wist te vertellen. Eén groot feest, een dag op stap met hem. Mocht je hem naar aanleiding van deze tip ook ontmoeten, doe hem vooral de groeten!
We zijn er nog lang niet! Morgen weer een aflevering.
De complete serie over Marseille staat intussen online: deel 1 , deel 2, deel 3, deel 4 en deel 5. Plus niet te vergeten het verhaal over de bouillabaisse waar het allemaal mee begon en mijn recept van de vissoep.
Reis en verblijf in Marseille werden mogelijk gemaakt dankzij Atout France.