Je moet het ze nageven, ze hebben wel lef, daar bij Honig. Ze stuurden doodleuk een potje ‘Soep Creatie’ naar de grootse antipakjesactiviste van Nederland.
Ze zijn dan ook apetrots. “Nu al onze soepen en mixen met ongeveer 10% minder zout!” We hebben allemaal van de week meegekregen dat onderzoek (eindelijk?) ondubbelzinnig uitwijst dat we echt gezonder zouden kunnen wezen als we maar minder zout binnen kregen. En dat zit ‘m dus niet in die snufjes die wij dagelijks in ons pasta- of aardappelkookwater strooien, of over ons ochtendeitje, welnee, 80 procent (TACHTIG procent!) van al het zout dat wij Nederlanders binnenkrijgen komt uit bewerkte voedingsmiddelen. Pakjes en zakjes dus. De oplossing is simpel: KOOK ZELF. Bepaal zélf wat je lijf binnenkrijgt.
Dat is overigens niet het advies dat RIVM-wetenschapper Marieke Hendriksen geeft. Zij stelt in haar promotieonderzoek dat de komende jaren tienduizenden hartinfarcten en beroertes kunnen worden voorkomen “door bewerkte voedingsmiddelen minder zout te maken of te vervangen door zoutarme alternatieven”.
Gelukkig is Honig er als de kippen bij. Nog geen 24 uur na dit bericht arriveert dit potje. Met minder zout, zonder smaakversterkers, zonder kunstmatige kleurstoffen, zonder conserveermiddelen maar met natuurlijke ingrediënten. Want “consumenten geven aan dat ze zich wel eens schuldig voelen over het gebruik van snelle kant-en-klaar producten (‘pakjes en zakjes’) doordat hierin vaak kunstmatige toevoegingen en E-nummers zijn verwerkt”.
De oplossing van Honig? Clean label! De marketingafdeling van Honig weet kennelijk nog niet dat dat intussen een besmette term is? Lees Slik je dat? of Zout, suiker, vet er maar op na. Ooit vast begonnen uit goede bedoelingen, is het intussen al lang verworden tot een cosmetische operatie om E-nummers om te wassen tot termen die veel onschuldiger klinken, zoals ‘antioxidant’ of ‘carrageen’. Een trucje om een oprechtere en gezondere indruk maken.
En, wat zit erin? tomaat 31%, zetmeel, suiker, zout, maltodextrine, glucosestroop, ui, rode biet, gistextract, kruiden (knoflook, basilicum, lavas), voedingszuur (citroenzuur), natuurlijke aroma’s, olijfolie, gekaramelliseerde suikerstroop.
Vier keer suiker in je soep? Doe jij dat? Ik niet hoor.
En dan die naam: Soep Creatie. Was ‘bouillonpoeder’ te gewoontjes? Wat is dan de bedoeling ervan? “Soep Creatie wordt dus eigenlijk in plaats van een bouillonblokje gebruikt. De soep heeft niet de bekende zoute smaak van een bouillonblokje, maar de echte natuurlijke smaak van een eigen vers gemaakte soep met verse groente.”
Althans, mits je natuurlijk wel zélf verse groenten en kruiden toevoegt.
Ja jongens, maar waar hebben we dan dit potje voor nodig?!?
Ik heb al veel vaker uitgelegd dat tomatensoep op basis van verse (ovengeroosterde!) tomaten met wat ui en verse lavas zo bomvol smaak zit, dat een bouillonblokje niet eens nodig is. Laat staan een lepeltje overbodige ‘Soep Creatie’.
Maar, aldus Honig, “Soep Creatie is bedoeld als basis voor het maken van verse soep, maar kan ook gebruikt worden in (room)sauzen, risotto of gewoon om je groente of pasta in te koken.” Jaja. Of zoals mijn culicollega Culinette al opmerkte: “Ik denk dat ik het eens in de thee ga proberen. Kan niet anders dan heerlijk zijn.”
Maar goed, Honig heeft zichzelf wijsgemaakt dat ze de grote groenteredder van Nederland is. Ik schreef al eerder over de malle winactie met de Honig Versbox vorig jaar. Nu hebben ze wéér een winactie: Win elk uur een Honig Groente Verwenpakket! Met in de kleine lettertjes:
WOEHAHAHA!
Humor hebben ze wel hoor, daar bij Honig.