Ik droom al jaren van een eigen moestuin waarin ik naar hartelust kan grasduinen om het gevondene vervolgens in een pan te kieperen. Maar ja, tussen droom en daad hè? Veel verder dan radijzen zaaien op mijn balkon ben ik nog niet gekomen. Gelukkig zijn er boeken van mensen die het wel feilloos in de groene vingers hebben, en daar kun je je dan op een stoel in de zon op het balkon heerlijk schaamteloos aan vergapen. Zo’n boek is Vers uit de tuin van Sarah Raven.
Tuincentrum
Het boek opent met een dubbele foto van een blij gezin in iets wat er uitziet als een uitzinnig opgekalefaterd tuincentrum. Bestaan dit soort tuinen bij mensen thuis? Wow… Een oase van groen en paars, met fiere rode accenten in de vorm van perfecte tulpen. Een blij gezin aan tafel kijkt verwachtingsvol naar een vrouw met een verheugend grote schaal met wat zo te zien een pastei voor een weeshuis is. Dat wil ik ook!
Brillosponsjes
Het boek volgt de maanden van het jaar, gegroepeerd per twee tegelijk, en elk hoofdstuk is weer onderverdeeld in groente- en fruitsoorten. Januari/februari een saaie bedoening? Nee hoor, hier niet, met kool, lof en citrusfruit valt van alles te beleven. Alleen met andijvie heeft de auteur niet zoveel (“bijna een soort plantaardige brillosponsjes”). Elk subhoofdstuk begint met algemene info over de soort, welke rassen geschikt zijn om zelf te kweken en wanneer je daarmee moet beginnen. Gevolgd door wat je ermee in de keuken kunt doen en of het al dan niet valt in te vriezen.
Onbewoond eiland
Nooit geweten bijvoorbeeld dat je hele sinaasappels kunt invriezen om er later marmelade van te maken. Of dat sinaasappelschillen niet op de composthoop mogen, maar wel lekker zijn om de open haard mee aan te maken. Ook zoiets: wist u dat de Miss Jessopp’s Upright een puike rozemarijnsoort is voor haagjes en bloemstukken? Ik heb composthoop noch open haard, en ik maak al helemaal geen bloemstukjes maar ik ben dol op dit soort tips. “Als je zou aanspoelen op een onbewoond eiland met een gematigd klimaat, zou het prettig zijn als je een zakje spinaziezaad bij je had.” Zo zie je maar weer, nimmer van huis zonder een zakje spinaziezaad, je weet maar nooit.
Goede voornemens
Kort en goed, een fijn boek. Ook nog eens met lekkere recepten. Veel vegetarisch uiteraard. Er komt wel eens een zalm voorbij, en zelfs een keer een hertenfilet, maar verder staan groente en fruit ongegeneerd in de hoofdrol. Een boek dat bovendien zeer stimulerend is voor de goede voornemens:
1. Meer groente enzo bakken in tempurabeslag, om te beginnen vlierbloesem.
2. Meer doen met eetbare bloemen. En bietjes.
3. Nog deze week de geroosterde aardappelpuree maken van blz. 127. En de pasta met radijs van blz. 137.
4. Een keer soufflé maken in een uitgeholde knolselderij.
5. Dit boek van de zomer meenemen als ik ga logeren bij die vriendin met tien pruimenbomen in Frankrijk en dan álle pruimenrecepten maken.
Oja, ik heb het hele boek door zitten speuren naar wat dat blije gezin in die tuin toch zit te eten. Volgens mij is het de pastei uit Ithaka van bladzijde 74. Morgen het recept.
Sarah Raven, Vers uit de tuin – koken met de oogst van het seizoen, € 29,95, uitgeverij Terra, ISBN 9789058978936