Mijn zomerkookschool in Tijd is alweer ingeruild voor de gewone antipakjeskookrubriek, de kinderen gaan alweer naar school, de blaadjes verkleuren alweer aan de bomen, maar ik zit nog volop in de barbecuemodus. Tijdens de afgelopen vakantie in Frankrijk, waar het week in, week uit mooi weer bleef, heb ik naar hartelust alles wat ik tegenkwam geroosterd boven gloeiende, rokerige kooltjes. Al was het maar vanwege de constante aanloop van hongerige logés. Bij terugkeer in Nederland bleek een van hen zelfs voor het eerst van z’n leven een barbecue gekocht te hebben, zo inspirerend was het kennelijk in die tuin van ons Franse vakantieleenhuis. Voor wie net als ik ijzerenheinig wil nazomeren tot diep in de herfst, heb ik een puik recept voor barbecuesaus.
Uit een flesje: Remia Black Jack Smokey BBQ Sauce
Tomatenpuree, azijn, glucose-fructosestroop, suiker, melasse, gemodificeerd zetmeel, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, specerijen), zout, kleurstof: karamel, ui-extract, knoflook, specerijen, rookaroma.
Daarmee kan ik meteen een kleine ergernis wegwerken: saus voor mannen. Ja heus, het staat zelfs op de fles: “For real men only. Meat is for men, vegetables are for cows”. In voedselmarketingland is het leven immers altijd overzichtelijk: mannen appelleren aan hun oerbehoefte door een stuk rauw vlees op het vuur te werpen, vrouwen maken zich nuttig met de boodschappen, het opruimen en het in elkaar flansen van een fleurige salade. Tja.
Maar voor een zelfgemaakte BBQ-saus draait toch niemand (m/v) z’n hand om? Nu ja, ‘zelfgemaakt’ met behulp van wat handige flesjes en potjes uit de voorraadkast dan. Zijn mannen trouwens zo dom om te geloven in “de authentieke rooksmaak van Hickory Wood”? Dat is gewoon rookaroma. Ik doe het met een snufje (écht) gerookt paprikapoeder. Ik kan het niet vaak genoeg aanbevelen: Pimentón de la Vera, mooie Spaanse blikjes gerookt paprikapoeder in mild, pittig, of iets ertussenin. Vooral online goed te vinden.
Zelf BARBECUESAUS maken?
Nodig voor 1 bakje:
300 ml tomatenketchup
1 grote sjalot
1 knoflookteen
2 eetl balsamico-azijn
2 eetl Japanse sojasaus
2 theel worcestersaus
1 theel bruine basterdsuiker
2 theel pimentón de la vera (gerookt paprikapoeder)
1 scheutje tabasco
2 eetl olijfolie
Snipper de sjalot heel fijn, pers de knoflook uit. Fruit zachtjes een paar minuten in wat olijfolie in een steelpan, uiteraard zonder te laten verbranden. Roer het paprikapoeder erdoor. Voeg alle overige ingrediënten toe. Breng al roerend aan de kook. Laat op een klein sudderpitje onder een deksel 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef en voeg vooral naar eigen smaak extra zoet, zout, pit of zuur toe. Laat afkoelen, de saus dikt dan ook nog wat in. Te dik? Drupje water erdoor. Blijft weken houdbaar in de koelkast.
Tips:
- Zelf tomatenketchup maken? Zie mijn recept in het boek Zonder pakjes & zakjes 2 of de verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Maar vooruit, hier een simpele versie: Pureer 1 grote ui en 1 kilo tomaten tot moes en breng rustig aan de kook. Voeg na 10 minuten 75 ml rodewijnazijn, 50 g suiker, 1 laurierblad, zout, peper en een snufje cayennepeper toe en laat zachtjes een uur of 2 inkoken. Zeef of pureer in de blender. Of ontvel vooraf de tomaten, maar dat is meer werk, met een krachtige blender kom je er ook wel zonder ontvellen.
- Nog één keer dan, voor de zekerheid: Pimentón de la Vera, mooie Spaanse blikjes gerookt paprikapoeder in mild, pittig, of iets ertussenin. Vooral online goed te vinden.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.