Het wordt tijd om eindelijk eens uit de doeken te doen wat dat nieuwe kookboek is waar ik nu al maanden koortsachtig mee bezig ben. De titel wordt: De vrolijke tafel. Ondertitel: Feestrecepten voor elke dag. Inderdaad, iets anders dan ‘Zonder pakjes & zakjes’, al komt er ook in dit boek uiteraard geen pakje of zakje aan te pas.
Nou, zitten we er klaar voor? Tadaaaa:Kort samengevat: het wordt een kookboek met etentjes. Immers, samen eten is altijd leuker, met vrienden, familie, collega’s of de buren. Maar hoe doe je dat, koken voor een gezelschap? Hoeveel mensen je ook over de vloer krijgt, in dit nieuwe kookboek ga ik je busladingen inspiratie geven voor de meest uiteenlopende eetfeestjes. Nee, dat blijft uiteraard niet beperkt tot het onvermijdelijke jaarlijkse kerstdiner, ik heb nog 13 andere eetfeestjes bedacht. Immers, van elk etentje kun je een feestje maken. Maar ik blijf wel trouw aan mijn principe ‘kleine moeite, groot effect’, dus geen cheffy gefriemel, maar volle, kleurrijke schalen om samen te delen.
Het zijn allemaal gerechten die je makkelijk kunt voorbereiden en meenemen. Trouwens, het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alles zelf doet: de recepten zijn heel geschikt om samen te maken of om onderling de taken te verdelen. Vele handen maken licht werk, nietwaar? Een spontane zomerpicknick in het park, een zwierige pastaparty, een Bollywood tv-avondje met hartverwarmende Indiase curries, je even in Frankrijk wanen met een feestelijke buitenlunch… Met dit boek wordt het allemaal een fluitje van een cent. En nog lekker ook. En voor wie zegt: ‘ik geef nooit etentjes’, ook daar heb ik aan gedacht. Alle recepten zijn namelijk ook gewoon geschikt voor thuis met z’n tweetjes of viertjes. Net zo makkelijk.
De afgelopen maanden heb ik hard gewerkt aan de recepten (boodschappen doen, koken, testen, opeten, opnieuw boodschappen doen, koken, uitdelen aan de buren, et cetera) en de overige teksten.
Bovendien heb ik alle 125 recepten wederom gemaakt voor de foto. Wekenlang zijn we bezig geweest op verschillende locaties om alles in een eigen sfeer op de foto te zetten.
Dat deed ik uiteraard niet alleen, ik had de beschikking over een heus Dream Team: fotograaf Harold Pereira, styliste Nicole de Werk, art director/vormgever Freddy Vermeulen en kookmaatje Mariëlla Erkens. Ook meneer Koken met Karin en mijn redacteur Willemijn Visser hebben flink wat handen uit de kooklustige mouwen gestoken.
Of het alle moeite waard is geweest gaan we zien in oktober. Nee, we zijn er namelijk nog niet. Morgen moet ik het manuscript inleveren (bijna klaar….), daarna gaan mijn redacteur en de corrector aan de slag, en met 34.000 woorden zijn die wel even zoet. Vervolgens is het de beurt aan de vormgever om tekst en beeld te boetseren tot één geheel van 256 pagina’s. En dan komt er nog een heel correctietraject achteraan voordat het boek daadwerkelijk naar de drukker kan.
Het boek wordt groter (20×25 cm) en dikker (256 pagina’s) en met meer foto’s dan je tot nu toe van mij gewend bent. De introductieprijs wordt €24,99 (na 1 januari 2016: € 29,99). Ik weet nog geen precieze verschijningsdatum (‘ergens in oktober’) en je kunt het boek nog niet bestellen, maar wees gerust: ik hou je op de hoogte.