Het is een gotspe. Sterker nog, een grof schandaal, als u het mij vraagt. Brutalen hebben de halve wereld, moeten ze bij Honig gedacht hebben. Het kan u niet ontgaan zijn, het grote succes van versboxen, streektassen, boerenkratten, freshdozen en consorten. Elke week verse spullen thuisbezorgd krijgen inclusief recepten, het is een gat in de markt voor de drukke medemens die kampt met een schreeuwend dagelijks gebrek aan tijd en inspiratie.
En omdat het vaak ook nog bijzondere, regionale, en/of biologische ingrediënten zijn en weer-eens-wat-anders-dan-andersrecepten, wordt iedereen er blij van. Ik ken zelfs mensen waar dankzij de box de kinderen nu plotsklaps willen helpen koken en het ook nog eens allemaal braaf opeten. Heus, een zegen voor de mensheid.
Maar wat doen nu die gehaaide rakkers van Honig? Die lanceerden met een stalen smoel de ‘Honig versbox’.
Uit een kratje: Honig versbox
Honig Mix voor Bami Ketjap, Honig mix voor Spaghetti Bolognese, Honig Maaltijdsoep Minestrone, Honig Mie Nestjes, Honig Vezelrijk Fusili of Penne, 1 rode en 1 witte ui, 2 grote en 2 kleine tomaten, 1 rode en 1 gele paprika, 1 courgette, 1 bakje champignons, 1 broccoli, 1 coupon voor 300 g + 100 g kipfilet, 1 coupon voor 300 g rundergehakt.
De vérsbox! Wat tomaat en paprika voor de afleiding, maar het hoofdbestanddeel zijn vijf pakjes. De overbodigheid troef want voor bolognesesaus, minestrone en bami ketjap heeft u echt geen pakje nodig. Ik kan mij daar kwaad om maken. Niet dat het iets uithaalt, maar toch, het lucht op om het even tegen u te mogen uitschreeuwen.
Weet u wat, ik geef u mijn recept voor geheel verse en zelfgemaakte minestronesoep zoals het eerder in Trouw stond. Met maggikruid. Bij mij staat hij op het moment te blaken van levenslust in een pot op het balkon. Heeft u er geen? Ren naar het tuincentrum. Echt, al uw soepen worden een 100% pakjesloze monsterhit.
Zelf minestrone maken?
Nodig voor 4 personen:
750 g smaaktomaten (bijv. Tasty tom)
2 handvol pasta (fusilli of penne)
1 courgette
3 bospeentjes
100 g kipdijenvlees of kipfilet
50 g pancetta of ontbijtspek
1 ui
1 knoflookteen
1 handvol vers maggikruid
scheut olijfolie
zout & peper uit de molen
Snipper de ui en knoflook. Snij de wortel in plakjes, de kip in blokjes, het spek in reepjes. Verhit wat olijfolie in een pan. Bak de kip al omscheppend op hoog vuur even bruin, maar niet gaar. Haal uit de pan. Bak in dezelfde pan ui, spek, knoflook en wortel zachtjes 10 minuten op laag vuur, af en toe omscheppen. Snij intussen de courgette in stukjes en pureer de tomaten in de blender of met de staafmixer. Voeg allebei toe aan de pan, samen met 250 ml (kokend) water, pasta, zout, peper en grofgehakt maggikruid. De kip mag er ook weer bij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren de soep een kwartiertje sudderen. Proef op zout en peper. Serveer in borden of kommen met een scheutje olijfolie erover.
Aan taaaaafel!
Tips:
-
- U kunt ook die hele kip achterwege laten (pakjesmakers doen immers standaard álles met kipfilet, ook als het volstrekt overbodig is) en alleen een ons spek gebruiken. Of een blik bonen, als u het vegetarisch wilt.
- Kan ook prima met een blik tomaten. Een blik is geen pakje, dat weet u hè? Dat zijn gewoon pure, knalrijpe tomaten in een handige verpakking.
- Wie wil strooit er ook nog wat parmezaanse kaas over.
- Liever een vegetarische variant? Of heb je geen verse tomaten in huis maar nog wel een blik? Dan heb ik hier nog een ander minestronerecept. Er zijn immers duizend manieren om deze soep te maken.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .