Weet je wat grappig is? Ik ken alleen maar níet-vegetariërs die fan zijn van Vegatopia. Dat zegt een hoop over de kwaliteiten van deze vegetarische website die inmiddels twintig (20!) jaar bestaat. Ach, wat is er een hoop veranderd in die tijd. Weet u nog, vroeger, toen vegetarisch eten iets was voor vage wereldverbeteraars die alleen rechtsdraaiende yoghurt en linksdraaiende tofu met linzen aten. Het klonk allemaal vies en het zag er grauw uit, maar het was wel Heel Erg Goed voor jezelf en de planeet. Nee, vroeger was echt niet alles beter.
21 redacteuren
Het bijzondere van Vegatopia is dat ze al twee decennia lang gespecialiseerd zijn in lekker eten, en ja, toevallig is dat vegetarisch. Maar je hebt er helemaal geen erg in. Een revolutionair andere insteek, verzorgd door een heel team van onbezoldigde redacteuren, ik meen 21, met een kleine vaste kern. Ter ere van het heuglijke jubileum is er nu een kookboek, simpelweg Vegatopia-het kookboek geheten, en het is een boek om vrolijk van te worden.
7 weekdagen
Het boek is ingedeeld in 7 thema’s, naar de dagen van de week: makkelijke maandag inclusief lunchideetjes, dinsdag currydag met wereldgerechten (nee, niet uit een pakje uiteraard…), woensdag gehaktdag (haha!), Hollandse donderdag met stamppotten en kindvriendelijke tips, vrijdag snackdag: van minipizzaatjes tot broodbeleg, feestelijke zaterdag is gewijd aan feestelijke etentjes en de barbecue (er kan verbijsterend veel als je de geijkte worstjes weglaat) en zondag is de zoete afsluiter.
Fleurig
Alles staat stuiterend fleurig in beeld, heus, zelfs de naargeestigste carnivoor krijgt er een zonnig humeur van, met als hilarische favoriet de tomatensoep met strategisch erin neergevleide (uiteraard vleesloze) balletjes. Voor mensen met tofoevrees (ik ben er zelf een van), laat het maar aan Vegatopia over om iets lekkers te fabriceren als ‘tofupakora’s met rode-uienraita’. Man, wat ziet tofu er dan ineens reuze aanlokkelijk uit: goudbruine knapperig gebakken gevalletjes met rood-groene stippels, plus een fris yoghurtsausje. Ik ga ze snel een keer maken, maar eerst volgt morgen een ander recept dat ik met genoegen heb uitgeprobeerd: de bietenburger.
Vegatopia, het kookboek, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046818732, € 22,95