Voor de liefhebbers van het Knorr Wereldgerecht ‘Ovengebakken Tandoori Tilapiafilet’ heb ik slecht nieuws: het pakje gaat uit de handel. Maar de kans is groot dat niemand daar een traan om zal laten, want u liet het immers massaal links liggen ten faveure van de Italiaanse lasagnette en de Thaise Kip Siam.
Uit een pakje: Knorr Ovengebakken Tandoori Tilapiafilet met Biryani Rijst en Komkommer Raita
Tandoori kruidenpasta: Plantaardige olie, suiker, zout, aardappelzetmeel, geharde plantaardige olie, knoflook, paprikapoeder, plantaardig vet, aroma, gember, koriander, komijn, cayennepeper, citroensappoeder, kaneel, kurkuma, melksuiker, zwarte peper, melkeiwitten, kardemom, laurierblad,
nootmuskaat, kruidnagel.
Kokos topping: Paneermeel (tarwebloem, gist, zout), gedroogde kokos, tomaat, plantaardige olie.
Biryani rijstmix: Rijst 95%, kerrie, natuurlijk mineraalzout, aroma, zout, geroosterde uipoeder, aardappelzetmeel, plantaardig olie, suiker, citroensappoeder.
Raita dressingmix: Suiker, zout, zetmeel (maïs, aardappel), knoflookpoeder, maltodextrine, citroensappoeder, gistextract, ui, witte peper, plantaardige olie, komijn, peterselie.
Zelf toevoegen: 400 g Tilapiafilet, 250 g magere yoghurt, 150 g worteltjes, 100 g doperwten, 1 ui, 1 komkommer, margarine.
Wél een beetje verdrietig is bedenker Anton Rinsema, de chefkok van Knorr (zie mijn interview met hem in Trouw van 18 april). “We leven in een fantastisch mooi land aan zee, maar vis krijg je niet tussen de oren,” verzuchtte hij toen ik hem ontmoette. “Je doet eens wat, en dan verkoopt het niet.” En hij had zijn recept nog wel speciaal gefabriekt met tilapia, een tropische zoetwatervis die net als collegaatje pangasius zo min mogelijk naar vis smaakt. Voor veel mensen een aanbeveling. Ja, wij zijn een wonderlijk volkje. Wij happen hooguit in een haring of gebakken lekkerbekje, verder laten we wat in onze eigen wateren zwemt links liggen. Liever zo’n niksig, goedkoop, niet zelden onder bedenkelijke omstandigheden geproduceerd ‘vers’ visje uit verre oorden.
Terwijl er niks makkelijker is dan goede, verse vis. Een scholletje gebakken in boter. Rode poon uit de oven. Makreel op de barbecue. Kneepje citroen, hooguit wat zout en peper en smullen maar. Immers, hoe beter de ingrediënten, hoe minder de kok hoeft te doen. Maar dat principe is de pakjeskoker vreemd. Die wil vis met een extra kruidenlaagje en gezellige dingetjes door de rijst en sla met frutsels. Nou, dan doen we dat toch. Alleen deed ik het met duurzaam gevangen kabeljauw. En ik maakte ook maar meteen gezellige geel-oranje-groene rijst en frisse komkommerraïta.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
600 g verse kabeljauw (of andere witvis), 1 volle eetl gedroogde kokosrasp
Tandoori-pasta:
50 ml Turkse yoghurt, 1 grote ui, 3 knoflooktenen, ± 5 cm verse gember, 1 volle eetl tomatenpuree, 2 mespuntjes cayennepeper, 1 theel kurkuma, 2 theel komijnpoeder, zout en peper uit de molen
Rijst:
300 g basmatirijst, 200 g worteltjes, 150 g doperwten (diepvries), 1 ui, 3 eetl boter, 1 volle theel kurkuma, 6 kardemompeulen
Raïta:
200 ml Turkse yoghurt, 1 komkommer, 1 knoflookteen, wat verse munt en/of koriander
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Raïta: Verwijder de zaadjes van de komkommer en rasp grof. Meng met yoghurt, uitgeknepen knoflook, fijngehakte munt/koriander, zout en peper. Laat intrekken en liefst meteen ook uitlekken in een zeef bekleed met schone theedoek of koffiefilter.
Tandooripasta: Maal de ui en alle specerijen tot natte puree in de keukenmachine of met de staafmixer. Mix yoghurt en tomatenpuree erdoor. Leg de licht gezouten vis in een ingevette braadslee en verdeel de tandooripasta erover. Bestrooi met de kokos.
Rijst: Giet wat kokend water over de doperwten. Snipper de ui en snij de wortel in dunne plakjes. Fruit 2 minuten in 2 eetl boter in een pan met dikke bodem. Voeg de rijst, kurkuma, opengebroken kardemompeulen, snuf zout en 600 ml kokend water toe. Laat met deksel op de pan 15 minuten zachtjes sudderen tot al het water is opgenomen. Roer van het vuur af de doperwten en 1 eetl boter erdoor en laat met deksel erop rustig staan tot de vis klaar is.
Vis: Zet als de rijst 5 minuten suddert de vis in de oven en bak gaar in ± 12-15 minuten, afhankelijk van de dikte van de visfilets.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .