Blogcollega Cuno van ‘t Hoff mailde naar aanleiding van mijn kritiek op het zouteloze televisieprogramma Topchef. Gisteren moest ik beslist nog een keertje kijken, want dan zou hij in beeld komen. Kijk, als kleine zelfstandige zonder personeel en zonder collega’s moet je natuurlijk een beetje solidair zijn naar je medeschrijvers in het veld. Dus gisteravond zat ik braaf voor de buis. Ron Blaauw was deze aflevering de sterrenchef van dienst. Hij hamerde op het belang van goede producten en deed vervolgens iets heel erg moois met een simpel bloemkooltje. Iets met een sausje en wat dingetjes. Geloof ik. Maar wat, en hoe? Geen idee.
Onvergetelijke boerenkool
Daarna deed hij iets nog veel onvergetelijkers met boerenkool. Zijn personeel snijdt en hakt, de spanning stijgt, er worden borden gevuld maar omdat de camera ons daar geen blik in gunt, zien we helemaal niets van het gerecht. Laat staan dat we enig idee krijgen van wat er dan nog meer in zit, behalve kennelijk boerenkool. Wat we wel zien zijn de in totale aanbidding etende zes amateurkoks. Potjandorie, hier word je als kijker gewoon buitengesloten.
Truffelaardappel
Vervolgens moeten de amateurkoks iets met groente koken voor Ron Blaauw. Ook hier weer: geen idee van wat en hoe. De toelichting van de makers heeft de montage namelijk niet overleefd. Een kandidaat mag zowaar in beeld iets zeggen over zijn bordje, maar halverwege de zin wordt hij afgekapt en gaan we door naar een ander shot. Een andere kandidate is kennelijk in de weer met een truffelaardappel, ik zie althans een lila pureetje rondwalsen in een pan, maar wederom: geen woord erover. Er verschijnt uiteindelijk een bord vol dingetjes waar de chef erg enthousiast over is. MAAR WAT IS HET?? Publikumsbeschimpfung, noemen we dat in het theater.
Kant noch wal
Ik word hier gek van. Het oordeel van de chef beperkt zich (althans in beeld) tot volstrekte algemeenheden als ‘het was matig’, ‘het sloeg kant noch wal’ of ‘dat was het mooiste gerechtje’.
De scène waarin Ron Blaauw vertelt dat hij net zo goed timmerman had kunnen worden, komt doodleuk twee keer voorbij. Hadden ze die zendtijd niet kunnen gebruiken om een keertje in zijn pannen te kijken?
Paniek om dode eend
Tussendoor vooral oeverloze shotjes van kandidaten die commentaar geven. Op zichzelf, op het cijfer dat ze krijgen, op hun mede-kandidaten. Zijn dit nu ‘de beste amateurkoks van Nederland’? Eentje gruwelt van elke vorm van vis, en een ander raakt huilend in paniek bij het zien van een dode eend. En dat vindt zichzelf aspirant-topchef?
30 seconds of fame
Oja, eindelijk komt Cuno in beeld! De kandidaten moeten gezamenlijk een etentje koken in Amsterdam en togen daarvoor naar de sponsorende supermarkt (die trouwens niet eens een vestiging heeft in onze hoofdstad) voor… nee niet voor ingrediënten, maar voor wijn. En ja hoor, daar staat Cuno tussen de schappen en in welgeteld 30 seconden mag hij een wijnadvies geven. Tja.
Topchef? Topsof!
Topchef, elke dinsdag om 21.30 uur bij RTL 4