Ik mag graag fulmineren dat zo’n beetje alle pakjes en zakjes kipfilet blieven, maar veeg ook de gehaktfactor niet uit. Niks vaderlandser dan gehakt. Onze vleesgeworden nationale identiteit. Razendpopulair juist omdat het niet aan een dood beest doet denken. Lekker veilig anoniem. Ooit was gehakt een restproduct. Slachten gebeurde meestal op maandag, waarna de rigor mortis een stijf gevaarte opleverde. Pas na een dag afhangen kon de slager op dinsdag aan het uitbenen slaan, waarna alle overgebleven fliebels de dag erna in de gehaktmolen verdwenen. Voilà: woensdag gehaktdag.
Tegenwoordig is het alle dagen gehaktdag. Gehakt staat sinds jaar en dag bovenaan de lijst van meest verkochte vleessoorten in ons land. Die losse fliebels zijn bij lange na niet meer toereikend; complete koeien en varkens worden er speciaal voor verhakseld.
Zeg je gehakt, dan zeg je al snel gehaktkruiden. Ook al zo’n stukje vaderlandse trots. Hoofdingrediënt: zout. Heel veel zout. Kraait geen haan naar. Als ik daarentegen in een gehaktballenrecept een ferme theelepel zout voorschrijf omdat je anders flauwe hap krijgt, dan klimt u massaal in de pen en gordijnen. Lastig hoor. We krijgen met z’n allen te veel zout binnen, maar we vinden hartig zo lekker. Overigens zijn onze eigen snufjes niet de boosdoener, 75% van het zout dat we dagelijks binnenkrijgen komt via producten van de voedingsindustrie. Ook in dit pakje van Maggi zit bijna 5 gram zout.
Uit een zakje: Maggi Mix voor Gehakt met bloemkool en roomsaus uit de oven
Plantaardige olie, gemodificeerd zetmeel, zout, maïszetmeel, aardappelen, roompoeder (6%), maltodextrine, lactose, uien, verdikkingsmiddel (guarpitmeel), aardappelzetmeel, melkeiwitten, peterselie, knoflookpoeder, aroma’s, stabilisatoren (E452, E339), mosterd, emulgator (E471), voedingszuur (citroenzuur), antioxidant (E223 (sulfiet)), nootmuskaat, dragon, witte peper, kurkuma.
Zelf toevoegen: 500 g bloemkool, 1 ui, 350 g (mager) gehakt, 700 g aardappelschijfjes, 1 ei.
In plaats van de strooibus gooi ik een blikje ansjovis in de strijd. Ook zout, maar het werkt tevens als smaakbommetje. En zonder dat het vissig wordt.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.