Diepvriespizza’s, magnetronmaaltijden, patat en bier: het archetypische menu van de student. Alhoewel? Uit menig onderzoek blijkt dat het best meevalt, ook qua groente en fruit en gezond, al is er bij enquêtes uiteraard vaak enige discrepantie tussen werkelijk en wenselijk gedrag.
Natuurlijk, ook ik was in mijn studententijd nog niet volledig culinair ontwikkeld. Het waren jaren van ondefinieerbaar universele prutjes voor bij de pasta of rijst. Gehakt en een blik tomaten werd bolognesesaus, gehakt en een blik bruine bonen werd chili con carne. Gastronomisch hoogtepunt was mijn zalmquiche met dille en – hipperdepip – ananas. Ook uit blik, uiteraard.
Te zien aan de studentikoze jeugd in mijn buurtsuper is chili nog altijd populair, zij het nu steevast op basis van een pakje.
Uit een pakje: Honig mix voor chili con carne
Groenten (tomaat, prei, ui, paprika), tarwebloem, suiker, weipoeder (melk), specerijen (mosterdmeel, paprikapoeder, gemberwortel, kerrie, komijnzaad, cayennepeper), aroma’s (bevatten soja), zetmeel, kruiden (knoflook, bieslook, peterselie), smaakversterkers (E621, E627, E631), gehard plantaardig vet, voedingszuur (citroenzuur), plantaardig vet, kleurstoffen (E150d, E160c).
Zelf toevoegen: 300 g gehakt, 2 rode paprika’s, 1 ui, 1 grote pot bruine bonen (720 ml).
Onbegrijpelijk. Al was het maar omdat pakjeskoken de kosten flink opjaagt. Al die aroma’s, smaakversterkers, voedingszuren, conserveermiddelen en e-nummers waar je niet om hebt gevraagd maar wel voor betaalt. Plus de verborgen porties suiker en zout die ongemerkt flink aantikken waardoor je weer zo’n duur sportclubabonnement nodig hebt. En dan moet je er ook nog van alles aan ingrediënten bijkopen. Het blijkt vaak onkunde. Niet iedereen heeft koken van thuis meegekregen en op zo’n pakje staat tenminste een recept, dus dan weet je wat je te doen staat. Kom op ouders, geef je uitvliegende kroost één fatsoenlijk (basis)kookboek mee als het op kamers gaat, dat is nuttiger dan een nieuwe bedbank.
Voor alle (ex-)studenten heb ik een simpel vegetarische chili-sin-carnerecept. Niet con, inderdaad, maar sin carne, dus extra goedkoop. En wie slim is, kookt meteen ook voor de meedokkende huisgenoten. Zo komt Splinter door de winter. En heb je een kliekje chili over? Soep van maken!
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.