Ik heb iets met kaarten en atlassen. In mijn bejaarde kever geen TomTom maar gewoon een wegenkaart van Nederland en een tienduizendstratenboek. Op mijn slaapkamermuur heb ik een wereldkaart geschilderd, dat droomt zo heerlijk weg over alle plaatsen waar een mens nog naartoe zou willen. Ik hou, zo zou je kunnen stellen, van het grote geheel. En van fraaie kleurtjes.
Klein
Als kind had ik tot mijn grote verdriet alleen de Kleine Bosatlas, want ‘het buurmeisje had De Grote al, en hoe vaak heb je zo’n ding nou helemaal nodig?’ Grmpf. Intrigerend onderdeel, toen al, waren de kaarten vol geografische gegevens. Geen wegen en steden en rivieren maar gekleurde vlakken over bevolkingsdichtheid en geografische aardlagen. Ik heb ‘m nog steeds in de kast staan, inmiddels beduimeld en met loszittende rug.
Pastelperzikkleurtje
En nu hebben ze bij de Bosatlas iets nieuws verzonnen, de Bosatlas van het voedsel. Geen weg, stad of rivier te bekennen, maar wel volop kaarten en kleuren, en het gaat allemaal over mijn favoriete onderwerp: eten. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of ze hebben het voor je uitgezocht. Wereldkaarten waarop is ingekleurd hoeveel calorieën er dagelijks beschikbaar zijn (Nederland is trouwens verrassend bescheiden roze in een Europese zee van hoogcalorisch paars). Het wereldwijde voedselbestedingspatroon is ook intrigerend, zo blijkt dat Russen, Algerijnen en Indonesiërs (knaloranje) 30% of meer van hun inkomen aan voedsel kwijt zijn, wij met ons pastelperzikkleurtje maar hooguit 10-15%. En wist je dat wij in 2012 per persoon 47 euro uitgaven aan biologische voeding, en de Zwitsers wel 189 euro?
Taartpunten
Maar ook: waar komen in Nederland de meeste kippen vandaan of aardappels, hoe lang is de gemiddelde afstand tot een supermarkt en waar zitten de gezondste schoolkantines. Kaarten vol stippen en kleurtjes waar je, eenmaal ingedoken, nooit meer uit wilt komen. Plus volop fleurige infographics met staafdiagrammen of juist taartpunten. Of inzichtelijke tekeningen over hoe schokkend weinig ruimte een scharrelkip eigenlijk heeft ten opzichte van een vrijeuitloopkip.
Echt, het is een mirakels boek waar nog veel en veel meer instaat dan ik hier kan opsommen. Ferme aanrader.
De Bosatlas van het voedsel, uitgeverij Noordhoff, ISBN 9789001120122, € 29,95