Jong of oud, iedereen is dol op Abel en zijn taarten. Eigenlijk heet hij Siemon, maar voor televisie is hij omgedoopt tot Abel. Vanmiddag werd zijn nieuwe kookboek Taarten van Abel gepresenteerd, waar anders dan in zijn eigen taartenwinkel Taart van m’n tante in het bijzijn van hordes kinderen, wat buurthomo’s en veel moeders met fototoestellen. Die ik zelf natuurlijk in alle haast was vergeten. Het wachten duurde lang, dus gingen intussen drie giechelmeisjes met Abel op de foto, vonden de ballonnen gretig aftrek bij het oudere publiek, voelde een jochie voorzichtig of de decoratiepapagaaien echt of eetbaar waren (geen van twee) en verdrong het grut zich reikhalzend rondom de verrassend kale taart van een vierkante meter. Maar dat duurde niet lang meer, want alle kleine bakkersvrienden die hebben meegewerkt aan serie en boek hadden versiering bij zich. ‘Vol is altijd beter’, aldus een lichtbeduusde Siemon, en dan mag iedereen met hem en de taart op de foto. ‘Alles geven!’ roept Siemon en alle handen gaan de lucht in.
Tompoezenjeep
In het boek zijn zestien taarten uit het inmiddels alweer vijfjarige televisieprogramma verzameld, plus de bijbehorende verhalen van de kinderen. Met bovendien de originele brieven die ze ooit naar de redactie stuurden, dat zijn al kunstwerkjes op zich. De ene taart is nog wilder en gekker dan de andere, van een hemelbedtaart tot een tractortaart, van een ruïnetaart (handig, die mag instorten!) tot een tompoezenjeep. Het is een boek om met een big smile door te bladeren. En je krijgt er hevige baklust van. De uitgeverij heeft naar verluidt alle afleveringen opnieuw bekeken en de taarten nagekookt, zodat als het goed is alle receptuur helemaal klopt.
Eigen fantasie
Maar Abel zou Abel niet zijn als hij er niet bijzegt dat je je niet aan het boek hoeft te houden. Want waarom zou je een viooltaart maken voor iemand die pianospeelt? Een pleidooi dus voor het gebruik van de eigen fantasie. Plus daarbij heel veel praktische tips van Abel over lekkere lijm (jam of eiwit), het glimmend krijgen van flets marsepein, de vindbaarheid van ingrediënten en het maken van een cornetje. Want alles leuk en aardig, bakken is een ambacht, dat met enige precisie dient te worden uitgevoerd. En laat daarna die fantasie maar zwieren.
Taarten van Abel, Doe het lekker zelf kookboek, Uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 14,95, ISBN 9789046805107
P.S. Er is weer een nieuwe televisieserie begonnen!