Welja, ‘Dé culinaire bijbel van Nederland’ valt in de bus. Nounou, tutterdetut. Maar eerlijk is eerlijk, de ondertitel van de net verschenen Foodloversguide klopt als een bus. Een kloek en toch handzaam boekwerk dat werkelijk mudjevol adresjes staat in een nijvere poging om mensen de supermarkt uit te jagen. Want er valt zoveel meer (en vooral lekkerders) te beleven in den lande. In twaalf hoofdstukken, onderverdeeld naar onze twaalf provinciën, geeft een puik team van regionaal gespecialiseerde auteurs hun fijnste tips prijs. Ik ben eerst natuurlijk maar eens begonnen in Amsterdam, waar ik mij koester in de mij al bekende locaties. Maar al snel begint het oeverloze doorbladeren en kun je het boek onmogelijk meer wegleggen. Wat is dit heerlijk allemaal!
Handige lijstjes
Van kaasboeren tot aardbeienkwekers, van culinaire evenementen tot lunchadresjes, van bierbrouwerijen tot zeeuwse-bolusbakker, van likeurstokers tot blije-kippen-houders, van bijzondere kookwinkels tot nijvere bijenhouders, je kunt het zo gek niet verzinnen of ze staan erin. Tussendoor veel handige lijstjes, zoals ‘5x ambachtelijk brood’, ‘10x Limburgse wijnbaarden’, ‘3x boerenmarkt in Drente’. Tussendoor ook nog wat sympathieke educatie, altijd mooi meegenomen, over de oorsprong van pompoenen, een minicursus olijfolie proeven, de techniek van het ‘weervissen’ en het leefwijze van Limburgse kloostervarkens.
Lastig zoeken
Dat oeverloze bladeren is meteen ook het enige nadeel van het boek. Bladeren gaat prima, maar als je gericht iets zoekt, wordt het een stuk lastiger. Er is een register achterin op onderwerp, van Kaas tot Alcoholische Dranken, maar die is niet altijd even logisch ingedeeld. Soms staat een bedrijf met de bedrijfsnaam (RaspberryMaxx bij de R, maar Fruittteeltbedrijf Vernooy staat bij de F, Biologische kwekerij De Keukentuin bij de B, Kwekerij Westhof bij de K, Aspergekwekerij De Morene bij de A. soms moet je maar net weten wat precies voluit de naam is. Nog afgezien van de categorie ‘Overig’.
Afhaalsurinamer
Ook curieus is de afdeling restaurants. Er staat een hele rij restaurants bij de R van ‘Restaurant ‘t Appeltje in Pieterburen tot Restaurant Wilhelminapark in Utrecht, maar nog veel meer restaurants staan bij de letter van hun naam. En De Echoput staat bij de H van Hotel Gastronomique De Echoput. Sowieso is niet helemaal duidelijk waar de restaurantkeuze op gebaseerd is. Op lekker, ongetwijfeld, maar dat is natuurlijk een oeverloos begrip dus waarom deze keuze en geen andere? Biologisch of streekgerechten lijkt geen criterium te zijn geweest, want ook Le Garage en de afhaalsurinamer staan erin.
Aanhangwagentje
Nee, het leukste zijn toch de adresjes met ingrediënten. Dat mensen überhaupt nog naar de saaie Appie of Aldi gaan, het is onbegrijpelijk. Nu vergt het uiteraard meer dan een dagtaak om al deze adressen uit het boek af te werken, maar ik moet zeggen: dat klinkt als een zeer aanlokkelijk idee.
Weet je wat? Alle buitenlandse vakanties worden tot nader order opgeschort, ik moet hoognodig met een aanhangwagentje door de buitengewesten gaan toeren. En na mijn dood wil ik graag reïncarneren als Limburgs kloostervarken of Wagyu-rund met dagelijkse massage. Desnoods als Stellelndamse garnaal.
Diverse auteurs, Foodloversguide, uitgeverij Mo’Media, € 17,95, ISBN 9789057673405