Ik krijg allerhande mailtjes uit den lande met prangende vragen. Nu weer deze van Linda: “Graag je advies. Ik ben van plan een braadslede aan te schaffen. Heb jij nog tips?” Kun je iets eigenlijk wel verkeerd doen bij de aanschaf van een braadslee? Volgens mij niet. Iets anders: is het trouwens deftiger om ‘braadslede’ te zeggen? Is ‘braadslee’ de meer volkse benaming (denk aan Gré Braadslee)? Heb ik nooit bij stilgestaan, ik zeg al jaren gewoon braadslee, en ben toch reuze keurig. Enfin. Ik ben groot voorstander van de braadslee in het leven! Metaal geleidt de warmte optimaal, waardoor ovengerechten sneller gaar zijn en knapperiger worden dan in bijvoorbeeld een glazen of aardewerken schaal.
Tip 1
Koop geen braadslee met een anti-aanbaklaag. Dat is nergens voor nodig en eigenlijk alleen onhandig want die laag gaat alleen maar kapot. Je moet juist de aanbaksels van bijvoorbeeld een rollade uit de braadslee kunnen schrapen om een saus mee te maken. En het is bovendien wel zo makkelijk als je lasagne en aanverwanten gewoon met een mes kunt snijden in de schaal.
Tip 2
Koop niet één braadslee, maar meerdere, in verschillende formaten. Grote zijn handig voor het roosteren van groente, lekkere aardappeltjes uit de oven, eerdergenoemde lasagne en groot vlees. Maar kleintjes zijn juist weer reuze handig voor bescheiden porties, als je even twee visjes of twee gevulde kipfilets in de oven wilt zetten. Heus, als je eenmaal aan het braadsleeën bent geslagen, weet je van geen ophouden.
Probeer bijvoorbeeld eens deze braadsleerecepten:
– Vis in zoutkorst
– Kruidige zalm uit de oven
– Italiaanse braadslee met kip en worstjes
– Oosterse makrelen
– Ratatouille uit de oven
– Spaanse viscuisine met skrei
– Kip met groente van de bakplaat