Het gisteren besproken Boek van de chocoholic bevat een bedwelmende hoeveelheid recepten, dus het was nog lastig kiezen. Deze heet ‘Moelleux zonder bloem van chocolade en worteltjes’, wat nou niet bepaald de meest pakkende titel ter wereld is. Wortel-chocoladetaart dan maar. Wacht even. Wortel?? Met chocola? Jazeker.
Nodig:
300 g worteltjes
150 g pure chocola
200 g amandelpoeder
5 eieren
75 g bruine basterdsuiker
40 g fijne tafelsuiker
3 kardemompeulen
40 g paneermeel (zelfgemaakt, niet te fijn)
rasp van ½ sinaasappel
snufje zout
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een bakvorm van ø 25 cm met hoge randen in met boter.
Schrap en rasp de wortels. Breek de kardemompeulen open, haal de zaadjes eruit en wrijf ze fijn in een vijzel.
Breek de chocola in stukjes en smelt au bain-marie.
Splits de eieren. Klop de dooiers met de basterdsuiker schuimig. Voeg één voor één de gesmolten chocola, wortels, amandelpoeder, paneermeel, geraspte sinaasappelschil en kardemom toe, tussentijds steeds goed omroeren.
Klop de eiwitten met een snufje zout stijf in een schone kom. Voeg geleidelijk de kristalsuiker toe. Spatel voorzichtig door het chocolademengsel. Schep in de vorm en zet 1 uur in de oven. Serveer lauwwarm met een crème anglaise.
Dit recept komt uit het Boek van de chocoholic van Julie Andrieu (uitgeverij Terra).