Gisteren schreef ik al over het nieuwe kookboek Zuid kookt! waaraan ik in zeer bescheiden mate heb bijgedragen. Van ‘mijn’ menu was niet alles even geslaagd uitgevallen, maar het voorgerecht was zonder meer verrukkelijk: Maïskolfje met salsa en meikaas. Ik citeer: ‘Meikaas is traditioneel de naam voor de eerste kaas na de winter, als de koeien net weer de wei in zijn gegaan en lekker gras eten. Iedereen was zo ongeduldig om weer kaas van verse melk te proeven, dat boeren de eerste verse kaas nauwelijks lieten rijpen. Men at de witte, nog slappe wrongel die slechts een paar uur was geperst. De verse witte meikaas is tegenwoordig nog maar sporadisch verkrijgbaar.’ En in dit herfstige jaargetijde al helemaal niet. Maar gelukkig, buffelmozzarella is volgens Rob een goed alternatief. Maar dan wel echte lekkere kopen bij een goede kaasboer hoor, niet van die supermarktgummi.
Nodig voor 4 personen:
2 maïskolven in de schil
4 worteltjes
½ komkommer
1 rijpe tomaat
1 halfrijpe tomaat
1 groene tomaat
5 el olijfolie extra vergine
1 el sherryazijn
1 bosje koriander, fijngehakt
100 g meikaas of buffelmozzarella
50 g pijnboompitten
Maak de maïskolven schoon en halveer ze. Kook ze in water met zout in ongeveer 4-6 minuten beetgaar. (Ik heb trouwens altijd geleerd om ze te koken zónder zout, dat zou ze taai maken? KL). Schraap de worteltjes schoon, kook ze in 3-4 minuten beetgaar en spoel ze af in koud water. Ontpit de tomaten. Snij wortels, tomaten en komkommer in blokjes van een halve cm. Maak een dressing van de olijfolie, sherryazijn en zout en meng dit door de groente, plus koriander.
Snij de meikaas of mozzarella in plakken van een halve cm. Rooster de pijnboompitten licht in een droge koekenpan.
Leg op ieder bordje een beetje salsa in het midden met daarop een plak meikaas. Leg de halve maïskolf erop of ernaast. Bestrooi royaal met pijnboompitten. Erbij drinken? Een Viognier.
Dit recept komt uit het boek Zuid Kookt! van Rob Baris, Trichis Publishing (€ 24,95)