Vandaag een recept uit het boek dat ik gisteren besprak, Guinnes & Rozenwater. Ik citeer het boek maar meteen even: ‘Tahchin is een gerecht van saffraanrijst met kip, dat in de vorm van een koepel op een bord wordt gestort. Op het eerste gezicht lijkt het verdacht veel op chelow, gestoomde witte rijst. Pas als je het mes erin zet wordt de krachtige gelaagdheid zichtbaar. De buitenkant van de koepel bestaat uit boterige rijst met amandelen, en binnenin bevinden zich laagjes gebakken kip en gesauteerde spinazie, die door yoghurt en eieren tot een eenheid worden gesmeed.’ Dat klinkt fijn, toch?
Nodig:
8 koppen water
8 koppen ongekookte basmatirijst
4 el olijfolie
1 kg kipfilet, in reepjes
2 middelgrote uien, gesnipperd
Saffraanwater (4 draadjes saffraan opgelost in 8 el heet water)
2 tl kurkuma
200 g jonge spinazieblaadjes
7 eieren
1,5 kop Griekse yoghurt
2 tl zout
½ tl zwarte peper
1 kop geschaafde amandelen
1 kop honing
Breng het water in een grote pan aan de kook. Strooi de rijst erin en leg het deksel op de pan. Draai het gas laag en laat de rijst 15 minuten zachtjes sudderen, tot deze gaar is. Giet af en zet apart.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de kip, ui, en de helft van het saffraanwater eraan toe. Bak het 15 minuten op middelmatig vuur, onder af en toe roeren. Kurkuma en spinazie toevoegen en 5 minuten meebakken. Zet het mengsel spart.
Meng de eieren en het resterende saffraanwater in een kom (niet van metaal). Voeg de yoghurt en het zout en de peper toe, en daarna de kip en de spinazie. Goed mengen.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Vet een ovenschaal met een diameter van 24-26 cm in met olie. Schep er twee koppen rijst in en druk deze gelijkmatig aan. Verdeel de helft van het kip-spinaziemengsel over de laag rijst. Herhaal beide handelingen. Meng de amandelen met de honing en giet dat over de tweede kip-spinazielaag. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats deze anderhalf uur in de oven.
Laat het gerecht 15 minuten afkoelen. Verwijder dan het folie en leg een grote platte schotel of een plat bord op de schaal. Keer de ovenschotel in één snelle beweging om.
Of zoals het in het boek staat: ‘Marjan hield haar adem in. Met een theedoek klemde ze het bord op de pan. “Een, twee…drie!” Ze draaide de pan in één beweging om. Eén tel later stond er een taart voor hen van boterige rijst, waarin knapperige zoete amandelen en kip verstopt zaten.’
Recept afkomstig uit Guinness & Rozenwater van Marsha Mehran.
Lees hier de recensie. Foto van Tamasha.