Het zijn dus de Alles-uit-de-kastweken bij mijn thuis en nou had ik twee kleine blikjes albacore-tonijn en een pak vierminutencouscous in de overvolle voorraadkast staan, dus kwam dát even goed uit dat het gisteren besproken kookboek Vis uit Blik daar een recept voor heeft: Couscoussalade met witte tonijn en groene kruiden. Dat werd het dus, en het was nog in acht minuten klaar ook. Iets langer voor wie couscous doorgaans een kwartiertje laat wellen.
Voor twee personen nam ik 125 gram couscous en liet dat wellen in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Of zoals het recept zegt: met kippenbouillon. Intussen een rode puntpaprika in stukjes snijden en een rode ui in flinterdunne halve ringen. Roer de couscous los met een vork en breng op smaak met peper, zout en een scheut lekkere olijfolie. Neem wat dille, platte peterselie en basilicum (volgens het recept ook nog bieslook, maar ik vond drie kruiden ook wel best) en hak de helft heel grof, de andere helft wat fijner. De fijne helft mag door de couscous, samen met het merendeel der paprika en ui. Schep op twee borden, garneer met alles wat nog over is en niet te vergeten die uitgelekte tonijn uit blik. Nog een sliertje olie erover en klaar. Niet in het recept maar wel lekker is om er ook nog een kneep citroensap over uit te knijpen. Officieel volgens het boek een voorgerecht, maar met een kopje soep vooraf goed te doen als hoofdgerecht.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Koken met Vis uit Blik, lees hier mijn recensie.
Intussen is er trouwens ook een deel 2, Vis uit blik 2 geheten.