Bart van Olphen, dat was toch die jongen van de verse, duurzame vis en de viswinkelketen Fishes? Helaas, die zaak ging failliet, maar vissebloed kruipt waar het niet gaan kan, dus heeft hij zich nu helemaal gestort op vis in blik. De bétere vis in blik, moet ik zeggen. Waar wij blikvis vaak zien als het simpelste van het laagste, staan kwaliteitsvisblikjes in het buitenland vaak in hoog aanzien. En ze hebben ze werkelijk in alle soorten en maten, vaak ook nog met fraai ontworpen omhulsels, zoals La Perle des Dieux of La Belle Iloise uit Frankrijk, maar vlak vooral ook de Spanjaarden en Portugezen niet uit.
15 seconden
Bart heeft nu zijn eigen blikvislijn, Fish Tales geheten. Duurzaam gevangen, sterker nog, met naam en portret van de betreffende visser in kwestie zelfs op de verpakking. En gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Heel erg leuk zijn de kookvideo’s van 15 seconden (!) op Instagram waar Bart met zijn charmante krullebol ergens in de buitenlucht iets lekker en simpels bereidt met blikvis (hier staan ze allemaal).
Makreel à la Pekingeend
Voor wie het wat uitgebreider wil, is er nu een handzaam kookboekje, getiteld Vis uit Blik. Net als in zijn eerdere visboeken Fishes en Het Nederlands Viskookboek komt Bart graag bij de vissers thuis. Of nu ja: op de boot dan. En ook hier sleept hij met zijn overrompelende enthousiasme elke lezer mee. De recepten in het boek blinken uit hun eenvoud, maar zijn desalniettemin ook vaak verrassend. Zoals bloemkool-panna cotta’s met kipper (gerookte, opengeklapte haring waar de Engelsen zo dol op zijn), een licht erwten-kokossoepje met gerookte mosselen en sinaasappel of makreel à la Pekingeend, maar dan met mango.
Blikken & pakjes & zakjes
Leuk dat het boek ook informatie geeft over hoe vis door de eeuwen heen geconserveerd werd en hoe het inblikproces precies in zijn werk gaat. Het mag duidelijk zijn: fatsoenlijk gevangen vis van goede kwaliteit, zo vers mogelijk en met verstand van zaken in een blikje gestopt, met niet meer dan wat olie of een saus is een topingrediënt. En nee, voor mensen die nu flauwe grappen gaan maken, dat is iets héél anders dan pakjes en zakjes..
Morgen een recept uit het boek.
Bart van Olphen en Jaap van Rijn, Koken met Vis uit Blik, uitgeverij Kosmos, ISBN 9789021557175, €16,99
Intussen is er ook een deel 2, Vis uit blik 2 geheten.