Ik ben hopeloos onhip. Dat blijkt al uit het feit dat ik pas een half jaar na verschijning de hand wist te leggen op een exemplaar van het culinaire trendwoordenboek Foodlingo Bijbel. Ik heb trends altijd pas door als ze alweer geweest zijn. Het is niet anders. Ik heb andere kwaliteiten. Maar ach, dat neemt niet weg dat ik enorm kan genieten van andermans trendy kennis, zeker als het ook nog een beetje smakelijk is opgeschreven. En dat kan Marjan Ippel als geen ander.
Koreaanse taco’s
Als trendwatcher is ze gespecialiseerd in alles wat met eten (en vooruit, drinken) te maken heeft. Hoewel gewoon woonachtig bij mij om de hoek, kent zij altijd als eerste de nieuwe restauranttrends in New York, de leukste pop-up toko’s in Shanghai, de hipste koffiezetmethodes uit Japan of juist weer de Japannigste sushibars in San Francisco. Net zo makkelijk kun je bij haar checken waar je in Nederland ook alweer Koreaanse taco’s of een Reuben sandwich kunt krijgen.
Zevenblad
Al jaren beschrijft ze op haar site alle ‘foodlingo’ die ze tegenkomt, de termen waarmee ingewijde foodies zich onderscheiden van de – nietsvermoedende – rest. Wat elk jaar uitmondt in de bekroning van foodlingo en – nog veel leuker – de fauxlingo van het jaar. Haar omschrijvingen zijn altijd een genot om te lezen en je bent meteen weer helemaal bij. Alhoewel ik gelukkig Flammkuchen, Hugo, Macaron en Ceviche al kende dus het viel nog best mee. Net als Zevenblad (“Wie nooit een pesto heeft gedraaid van en vervolgens heeft geblogd over deze siertuin overwoekerende wilde zevennervige zevenbladige, moet zich foodwise flink achter de oren krabben”- check!).
Cronuts
Dingen waar ik me recent over verbaasde zoals Freekeh en Sriracha staan hier gewoon in! Dat had ik eerder moeten weten. Enfin. Geef me nog een paar dagen, dan kan bestel ik moeiteloos een Txakoli in de Milk Bar of een Onigiri met Mangalitsa en bak ik cronuts in mijn Josper. Let maar eens op.
Marjan Ippel, Foodlingo Bijbel via bol.com of via de auteur zelf, ISBN 9789021558097, € 15,00 (Per 11/11/14 verkrijgbaar in een nieuwe, uitgebreide editie via Kosmos Uitgevers).