9 oktober is uitgeroepen tot Nationale Krokettendag, dat u het maar weet. Niet toevallig is het ook de verjaardag van wijlen Johannes van Dam, die naast culinaire allesweter en notoire brombeer ook groot croquettenfanaat was. Hij dreigde decennialang met een eigen krokettenboek, waarin hij hoogstpersoonlijk de kroket eindelijk zijn verdiende plaats op de gastronomische ladder zou geven, alleen kwam het er nooit van. Na zijn dood bleek hij slechts wat schamele coherente zinnen op papier te hebben gezet, maar zijn redacteur Joosje Noordhoek en vriendin annex kookboekhandeleigenares Jonah Freud namen de schier onmogelijke taak op zich om uit al zijn losse aantekeningen en archief er toch een boek van te breien. Het schijnt een dezer dagen ook echt te verschijnen, onder de titel Het krokettenboek.
Ik heb het nog niet gezien, maar uiteraard dienen er vandaag kroketten gegeten te worden. Liefst die van patisserie Holtkamp, als ik een persoonlijke tip mag geven, maar dat is door omstandigheden vandaag voor mij te ver weg, dus het werd die van de snackbar om de hoek:
En omdat een krokettenrecept op deze heuglijke dag natuurlijk niet mag ontbreken, vind je hier het recept van runderkroketten zoals ik ze vorig jaar leerde maken bij Van Dobben.