Lezerspost: “Beste Karin, in de ‘Hallo Jumbo’ staan leuke recepten, soms ook op een receptkaart. Leuk om te bewaren, zou je denken. Helaas allemaal recepten met pakjes en zakjes. Voor mij spande de macaronischotel met kip en pesto de kroon. Er gaat zowel kip in als pesto uit een potje en een pakje ‘Honig Macaroni ovenschotel kip mozzarella tomaat’. Ik denk dat jij daar een heel mooi vers alternatief voor kunt verzinnen. Wellicht een idee voor een nieuwe column?”
Kijk, zo zie ik mijn lezers graag. Lezers die zelf nadenken. Die – ik hoop natuurlijk geïnspireerd door mijn wekelijkse gejeremieer – het niet langer pikken dat fabrikanten doodleuk een zakje mix bedenken voor ‘Macaroni ovenschotel kip mozzarella tomaat‘ waar je zelf nog macaroni, kip, mozzarella en tomaat voor moet kopen. En trouwens ook een ovenschotel.
Uit een pakje: Honig Macaroni ovenschotel Kip mozzarella tomaat
Sausmix: tarwebloem, palmvet, groenten (ui, tomaten 2,1%), bouillonpoeder (soja), zetmeel, zout, mozzarellapoeder 8,1%, kruiden (knoflook, oregano, tijm), kaaspoeder, glucosestroop, aroma’s, melkeiwit, specerijen (peper, kurkuma), voedingszuur (citroenzuur), emulgator (E471).
Topping: paneermeel, palmvet, gefruite uien (uien, palmvet, tarwebloem, water, zout), paprika, rode bieten, aroma’s, kurkuma.
Zelf toevoegen: 160 g Honig Macaroni, 200g kipfilet, 1 kleine courgette, 150 g cherrytomaten, 500 ml halfvolle melk, 125 g mozzarella.
Dat is toch van de zotte? Daar trappen wij, wakkere burgers, anno 2014 toch niet meer in? Laten we dan meteen ook de grootgrutters eens tot de orde roepen. Natuurlijk is het fijn dat ze hun help-wat-moeten-we-vanavond-nou-weer-eten-klanten bijstaan met recepten in het eigen magazine dan wel strategisch bij de ingang van de winkel, maar hier kopen we niks voor. Als wij ons er in de keuken met een jantje-van-leiden vanaf willen maken, dan kunnen we dat zelf wel. Bovendien, dit soort gerechten kun je toch prima maken zonder pakje of muf potje fabriekspesto? Kom op supermarkten van Nederland, bezorg ons liever eens wat échte inspiratie, op basis van pure, verse, gezonde, ongeknutselde ingrediënten. Die verkopen jullie immers ook?
In de tussentijd geef ik je mijn recept van Macaroni-ovenschotel met kip, mozzarella en tomaat zoals het in Trouw stond. Waarbij gezegd moet worden dat je de kip net zo goed weg kunt laten.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.